Misdaad

Werkstukken en spreekbeurten

Als je iets doet wat volgens de wet niet mag, dan heet dat een misdaad. Iemand die een misdaad begaat, wordt een misdadiger of crimineel genoemd. Een misdaad is bijvoorbeeld een auto stelen of iemand vermoorden.

Kleine en grote misdaden

Iedereen in Nederland moet zich aan dezelfde regels en wetten houden. Doe je dat niet, dan kun je gestraft worden. Een misdaad kan klein zijn, bijvoorbeeld iets stelen uit een winkel. Een misdaad kan ook groot zijn, bijvoorbeeld iemand ontvoeren en vermoorden. De rechter bepaalt welke straf een misdadiger krijgt. Voor kleine misdaden wordt vaak een taakstraf opgelegd, bijvoorbeeld afval op straat opruimen. Iemand die een moord heeft gepleegd moet naar de gevangenis.

Vingerafdruk

De politie spoort misdadigers op. Dat is vaak lastig, omdat misdadigers niet gevonden willen worden. Als de politie denkt dat een misdadiger op een bepaalde plek is geweest, zoekt ze daar naar vingerafdrukken. Wist je dat in het computersysteem van de politie veel vingerafdrukken opgeslagen zijn? Zo kan de politie onderzoeken van wie de gevonden vingerafdruk is. Een misdadiger is dan sneller te vinden.