Oud en Nieuw

Werkstukken en spreekbeurten

Is oud en nieuw ook jouw favoriete feest? Je mag dan tot laat opblijven, naar het vuurwerk kijken en lekkere dingen eten zoals oliebollen. Weet jij waarom we dat doen?

Einde en begin

Met oud en nieuw vieren we het einde van het oude jaar en het begin van een nieuw jaar. Dit doen we op oudjaarsavond en op nieuwjaarsdag. Oudjaarsavond is altijd op de laatste avond van het oude jaar, nieuwjaarsdag op de eerste dag van het nieuwe jaar.

Aftellen

In Nederland komen we op oudjaarsavond met vrienden en familie bij elkaar om feest te vieren. Op oudjaarsavond blijven we tot middernacht wakker. Als het bijna twaalf uur, tellen we af naar het nieuwe jaar. Als het dan echt twaalf uur is, wensen we elkaar een gelukkig nieuwjaar en barst buiten het vuurwerk los.

Tradities

Ook de volgende dag wordt er nog feest gevierd. Op nieuwjaarsdag gaan mensen vaak bij elkaar op bezoek om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Een andere traditie is de nieuwjaarsduik. Misschien heb je dat weleens op tv gezien, of heb je er zelf aan meegedaan. Duizenden mensen springen dan in het ijskoude water van de Noordzee of een zwemplas.