Politie

Werkstukken en spreekbeurten

De politie gebruikt regelmatig dieren bij haar werk. Weet jij welke en waar ze goed in zijn?

Geschiedenis

Napoleon begon in Nederland met het oprichten van een soort politie. Na zijn vertrek ging Nederland hier zelf verder mee. Er kwamen veldwachters en schouten in dorpen en steden. Rond het jaar 1900 waren er in Nederland vijf politieafdelingen. Na de Tweede Wereldoorlog bleven er hier nog twee van over. Dit waren de gemeentepolitie en de Rijkspolitie. In 1993 kwamen er regionale korpsen en een landelijk korps.  

Organisatie politie

Nu bestaat de politie uit:

  • Tien regionale eenheden: Een politiechef heeft de leiding over een regionale eenheid, die verdeeld is in stukken. In elk stuk, een district, werkt een team van agenten, rechercheurs en teamchefs. Zo'n team zorgt voor een veilige en leefbare wijk, stad of regio.
  • Landelijke Eenheid: Deze heeft vooral specialistische taken. Ze bestrijdt bijvoorbeeld zware criminaliteit en terrorisme, bewaakt leden van het Koninklijk Huis en zet speurhonden en politie te paard in.
  • Politiedienstencentrum: Dit dienstencentrum verzorgt de bedrijfsvoering voor de politie. Denk aan de financiĆ«n, ICT, communicatie en personeelszaken.

Hoofdtaken

De politie heeft vier hoofdtaken:

  1. Hulp verlenen. Dit kan als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd.
  2. Preventie. Dit betekent: voorkomen dat er iets misgaat. Dit kan de politie doen door bijvoorbeeld tips te geven aan mensen die op vakantie gaan. Zo voorkom je diefstal.
  3. Handhaven van rust en orde. Dit betekent dat mensen gewoon naar hun werk kunnen gaan, boodschappen kunnen doen of naar het strand gaan.
  4. Oplossen van misdrijven en het opsporen van de daders.

Politiedieren

De politie gebruikt regelmatig dieren bij het politiewerk. Je hebt vast weleens een politieagent gezien op een paard of met een hond. Honden kunnen goed helpen om de rust te bewaren bij voetbalwedstrijden. Ook worden ze gebruikt om drugs op te sporen of om vermiste personen terug te vinden. Politieagenten te paard zie je vaak bij voetbalwedstrijden, optochten of demonstraties. Door het zien van de paarden gaan mensen snel uit elkaar, bijvoorbeeld twee supportersgroepen bij een voetbalwedstrijd.