Rechtbank

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces? Zelfs iemand die een heel erge misdaad heeft begaan. De straf wordt bepaald in de rechtbank.

Gebouw van het recht

Mensen die een misdaad hebben gepleegd, moeten meestal voor de rechter verschijnen. De rechter bepaalt of iemand straf krijgt en welke straf dat zal zijn. Een proces (rechtszaak) vindt plaats in de rechtbank. Dat is het gebouw waar wordt rechtgesproken. Tijdens een rechtszaak zijn meerdere partijen aanwezig. Waaronder: de rechter, de verdachte, de officier van justitie, de advocaat en de getuige.

Grondwet

Om met elkaar goed samen te leven, zijn er wetten en regels nodig. De belangrijkste wet is de grondwet. Deze wet is de basis van alle andere wetten. Het is de wet die in grote lijnen het bestuur van een land bepaalt. Zo staat in deze wet hoe in Nederland de wetten gemaakt worden. Vrijwel alle democratieƫn hebben een geschreven grondwet. Een democratie is een land waar het volk het voor het zeggen heeft.

Overtredingen en misdrijven

Iemand die wordt verdacht van een overtreding of misdrijf, krijgt te maken met het strafrecht. Een voorbeeld van een overtreding is door rood licht rijden; een voorbeeld van een misdrijf is diefstal. Het zijn allebei strafbare feiten. In het strafrecht klaagt het Openbaar Ministerie namens alle mensen van Nederland (de maatschappij) de verdachte aan.