Reclame

Werkstukken en spreekbeurten

Reclame is overal om je heen. Waar zie jij de meeste reclame, denk je?

Reclame overal

Reclame zie je overal: op tablet en tv, in je brievenbus, op straat, op internet en via je mobiele telefoon. Reclame wil jou overhalen om iets te kopen. Maar reclame kan ook informatie geven over een goed doel. Dan willen de reclamemakers dat mensen geld geven. Het kan zelfs over een mening gaan, bijvoorbeeld van een politieke partij. Dan probeert de reclame jou van die mening te overtuigen. Ze vragen je of je op die partij wilt stemmen.

Je kunt reclame irritant vinden; een vervelende onderbreking van een tv-programma of een pop-up als je zit te internetten. Soms is het ook handig. Dan weet je wat voor nieuwe dingen er te koop zijn. En soms zijn de reclamefilmpjes erg grappig.

Beïnvloeding

Omdat reclame overal om je heen is, word je erdoor beïnvloed. Jij wilt vast ook weleens iets hebben omdat het cool is. Misschien heb je het niet nodig, maar de reclame maakt wel dat je het wilt hebben. Als jouw favoriete vlogger zegt dat een product geweldig is, wil jij het ook graag hebben. Of je wilt iets hebben omdat je er een extra cadeautje bij krijgt. Sommige kinderen willen beslist kleren van één bepaald merk. Dat is ook een effect van reclame. Vaak heb je het zelf niet eens door. Dan denk je dat je iets gewoon graag wilt hebben, maar eigenlijk komt dat door de reclame.

Regels

In de reclame mag niet alles. Er zijn regels waar reclamemakers zich aan moeten houden. Reclame mag bijvoorbeeld niet misleiden. Dat betekent dat reclamemakers eerlijk moeten zijn over hun product. En over wat er in een product zit en wat je ermee kunt doen. Ook mag reclame geen mensen kwetsen of beledigen. Als je vindt dat een reclame misleidend of kwetsend is, kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie.