Social media

Werkstukken en spreekbeurten

Welke vormen van social media ken jij? Het gebruik ervan is leuk en handig, maar social media maken pesten helaas ook net iets makkelijker.

Wat zijn social media?

Social media is een verzamelnaam voor alle internetmiddelen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen. Denk hierbij aan websites en apps. Op social media kan iedereen teksten plaatsen. Maar ook foto’s, video’s en muziek. Vaak kunnen andere mensen hierop reageren en het weer delen met anderen. Ook kun je via social media mensen van over de hele wereld volgen.

Computer, tablet en smartphone

Mensen maken gebruik van social media via hun computer, tablet of smartphone. Een tablet is een dunne, platte computer. Er zit geen los toetsenbord bij; dat verschijnt op je scherm als je iets wilt typen. Een tablet op schoot is gemakkelijker dan een computer. Je kunt er bijvoorbeeld spelletjes op spelen of je Instagram op checken. De bekendste tablet is de Apple iPad. Een smartphone is een telefoon waarmee je op internet kunt. Het is eigenlijk een klein computertje. 

Wat heeft jouw idool gegeten?

Bekende voorbeelden van social media zijn internetsites als YouTube, Facebook en Twitter. Op Facebook kun je bijvoorbeeld aan je vrienden vertellen wat je aan het doen bent of iemand feliciteren met zijn verjaardag. Op Twitter kun je korte berichtjes plaatsen van maximaal 140 tekens. En je kunt mensen volgen die jij leuk vindt. Ben je fan van iemand? Dan kun je via social media veel over hem of haar te weten komen, soms zelfs wat diegene vandaag gegeten heeft. Zulke bekende mensen hebben vaak wel miljoenen volgers! Op YouTube kun je filmpjes bekijken. En die kun je dan bijvoorbeeld weer delen met je vrienden via Facebook. 

Apps

Ook apps op je telefoon horen bij social media. Voorbeelden daarvan zijn WhatsApp, Instagram en Snapchat. Met WhatsApp op je telefoon kun je via internet berichtjes versturen en ontvangen. Op Instagram kun je leuke foto’s plaatsen. Heb je een puistje? Geen probleem: deze poets je met de juiste filter zo weg op de foto. Met een hashtag (#) kun je een titel of omschrijving bij je foto zetten. Met Snapchat kun je geinige foto’s maken. Je kunt dan bijvoorbeeld konijnenoren opzetten en de foto naar je vrienden sturen. 

Cyberpesten

Helaas wordt er best vaak gepest via internet. Dit heet cyberpesten. Het gebeurt vaak omdat het makkelijker is om iemand via een berichtje uit te schelden dan in het echt. Een voorbeeld van cyberpesten is onder een foto zetten dat je iemand dik vindt. Dat is niet zo aardig. Ook niet als je de ander niet kent. Degene aan de andere kant van de computer kan er toch erg verdrietig van worden. Het kan net zo hard aankomen als wanneer je iemand op het schoolplein uitscheldt. Als je met cyberpesten te maken krijgt, kun je dit het beste aan een volwassene vertellen. Of de pester blokkeren, zodat die jou geen berichtjes meer kan sturen. Social media zijn immers bedoeld om op een leuke manier contact met elkaar te hebben!