Visserij

Werkstukken en spreekbeurten

In heel de wereld wordt veel gevist. Soms zelfs té veel. Weet jij wat een quotum is?

Sportvisserij en beroepsvisserij

Visserij is een naam voor alle manieren waarop vissen en schelpdieren uit het water worden gehaald. Je kunt onderscheid maken tussen sportvisserij en beroepsvisserij. Sportvissers vangen vissen als hobby. Beroepsvissers vangen vissen om geld te verdienen. Ze verkopen de vis op de markt.

Noordzee

In Nederland wordt al eeuwenlang vis gevangen. Dat komt doordat we in Nederland veel water hebben: zeeën, rivieren en meren. Vroeger gebeurde het vissen met botters. Dat zijn houten zeilschepen. Nu worden schepen met een motor gebruikt. Die schepen zijn vooral op de Noordzee te vinden. Terwijl de schepen varen, slepen ze netten achter zich aan. Die netten woelen de zeebodem om. De vis schrikt daarvan en zwemt omhoog, het net in. De vissers vangen platvissen zoals schol, schar, tong en tarbot en rondvissen zoals haring, kabeljauw, makreel, schelvis, koolvis en poon. Heel vroeg in de ochtend brengen de vissers hun vangst naar de visafslag. Daar verkopen ze hun vis aan handelaren, die de vis naar winkels en fabrieken brengen.

Quotum

Als er meer vissen worden gevangen dan er nieuwe vissen worden geboren, dan raakt de zee leeg. Daarom mogen vissers maar een bepaalde hoeveelheid vis vangen. De hoeveelheid vis die vissers mogen vangen, noem je een quotum.