Vluchtelingen

Werkstukken en spreekbeurten

Het afgelopen jaar zijn er veel vluchtelingen naar Nederland gekomen. Ze zijn gevlucht uit hun eigen land, omdat daar een burgeroorlog wordt gevoerd. Ze zoeken een veilige plek om te wonen in landen zoals Nederland.

Vluchten voor de oorlog

Veel vluchtelingen komen uit Syriƫ en Irak. In die twee landen woedt al een paar jaar een oorlog. De vluchtelingen hebben geprobeerd om naar Turkije te gaan, maar dat land is vol. Daarom reizen ze door naar andere landen, zoals Nederland. Vluchtelingen gaan vaak lopend op zoek naar een veilige plek of stappen met veel tegelijk op een boot. Als een boot te vol zit, is de kans op een ongeluk groot. Ze wonen vaak lang in een vluchtelingenkamp. Daar wonen heel veel vluchtelingen bij elkaar. Het is er vaak vies en er is weinig eten en drinken.

In Nederland blijven?

Niet alle vluchtelingen die naar Nederland komen, kunnen hier voor altijd blijven. Ze mogen een tijdlang in een opvangcentrum wonen. Daarna wordt gekeken of het voor de vluchtelingen veilig genoeg is om weer naar hun eigen land te gaan. Als dat niet zo is, mogen sommige vluchtelingen in Nederland blijven.

Vluchtelingen vroeger

Niet alleen nu vluchten mensen uit hun eigen land uit. Dat is iets van alle tijden. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog moesten ook veel mensen vluchten naar andere landen.