Ziekenhuis

Werkstukken en spreekbeurten

Ben jij weleens in een ziekenhuis geweest? Misschien ben je wel in het ziekenhuis geboren.

Lange gangen en veel kamers

Een ziekenhuis is een gebouw waar zieke of gewonde mensen naartoe moeten om behandeld te worden. Artsen of chirurgen proberen de patiënten in het ziekenhuis weer beter te maken. Soms lijkt een ziekenhuis net een doolhof. Het is meestal een groot gebouw met lange gangen en veel kamers. Overal hangen bordjes om bezoekers de weg te wijzen. Het ziekenhuis is opgedeeld in verschillende afdelingen. Zo is er bijvoorbeeld een afdeling waar mensen die zwanger zijn naartoe moeten, een afdeling voor mensen met hartproblemen en een afdeling voor mensen die last hebben van hun ogen. Naast alle kamers en behandelruimtes is er in een ziekenhuis ook altijd een restaurant waar bezoekers wat kunnen eten of drinken.

Artsen en verpleegkundigen

Als je een ziekenhuis binnenstapt, zie je allemaal mensen in witte jassen rondlopen. Dat zijn de artsen en verpleegkundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Zij stellen een behandeling vast. Dat betekent dat ze bekijken wat er met de patiënt aan de hand is en bepalen wat er moet gebeuren om de patiënt weer beter te maken. De chirurgen dragen meestal een groene jas. Zij doen de operaties.

In 2020 hebben de medewerkers van ziekenhuizen het erg druk. Vanwege het coronavirus raken de ziekenhuizen snel vol. Er moeten daardoor steeds nieuwe oplossingen worden bedacht om toch weer nieuwe patiënten op te kunnen nemen. Er komen bijvoorbeeld extra bedden in leegstaande gebouwen vlakbij het ziekenhuis. 

Niet altijd overnachten

Als je naar het ziekenhuis gaat, hoef je er niet altijd te blijven slapen. Als je naar een polikliniek gaat, heb je meestal alleen een gesprekje met de dokter of wordt er een kleine operatie verricht. Meteen daarna mag je naar huis. Ook als er een klein onderzoek bij je gedaan wordt, hoef je niet in het ziekenhuis te blijven liggen. Bij een dagbehandeling word je wel echt in het ziekenhuis opgenomen, maar aan het einde van de dag ga je gewoon weer naar huis. Je wordt dan uit het ziekenhuis ontslagen, zeggen ze dan.

Ronald McDonald Kinderfonds

Als je ziek bent, heb je het liefst je ouders bij je in de buurt. En dat kan dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit fonds helpt al ruim dertig jaar zieke en gehandicapte kinderen en hun families in Nederland. Omdat deze kinderen vaak een bijzondere of ingewikkelde behandeling krijgen, liggen zij in een academisch ziekenhuis. Bij deze ziekenhuizen zijn speciale huizen opgezet: de Ronald McDonald-huizen. Gezinnen die logeren in een van deze huizen voelen zich er al gauw thuis en kunnen ieder moment van de dag bij hun zieke kind zijn.