Apen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat apen heel goede dokters zijn? Ze weten precies welke bladeren ze moeten eten als ze last hebben van hun maag of darmen. Slim van ze!

Mensapen

Er zijn heel veel verschillende soorten apen. Een van die soorten noemen we de ‘mensaap’. De bekendste mensapen zijn de gorilla, chimpansee en de orang-oetan. We noemen deze soorten ‘mensapen’, omdat ze erg op ons lijken. Dat komt omdat we dezelfde voorouder delen. Deze voorouder bestaat niet meer en het is al een tijdje geleden dat deze leefde: zo’n tien miljoen jaar. Van alle mensapen lijkt de chimpansee het meest op de mens.

Apen leven meestal in tropische oerwouden. Maar ook in Europa vind je deze zoogdieren in het wild. Het zijn sociale dieren, wat betekent dat zij vooral in groepen leven. Toch zijn er ook apen die alleen leven. Een voorbeeld van een apensoort die liever alleen door het leven gaat, is de orang-oetan.

Bomen

De meeste apen leven in bomen. Hoog boven de grond is het vaak veiliger. Zij verplaatsen zich door van tak naar tak te slingeren. Maar er zijn ook apen die op de grond leven. Zij zijn vaak veel te zwaar om in de bomen te klimmen. Dat kunnen de takken helemaal niet dragen!

Vroeger hielden sommige mensen apen als huisdier. Dat lijkt heel leuk, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Apen zijn namelijk niet geschikt als huisdier. Dat komt omdat apen niet zindelijk zijn en niet alleen kunnen leven. Tegenwoordig zie je dus bijna niet meer dat mensen een aap hebben in plaats van een kat. In Nederland is het zelfs verboden een aap als huisdier te hebben.

Eten

De meeste apen eten alleen planten, vruchten en noten. Maar er zijn ook apen die best wel eens een sappig insect lusten. Of een vogelei.