Beren

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn veel berensoorten. Maar wat weet jij over beren? Weet je bijvoorbeeld welke de allergrootste is en welke er 'beer' genoemd wordt terwijl hij dat helemaal niet is?

Bere-gevaarlijk

Veel mensen zijn bang voor beren. En terecht! Beren zijn bere-gevaarlijk. Het zijn alleseters en roofdieren. Ze doden andere dieren en eten hun prooi op. Met hun sterke klauwen en tanden kunnen ze hun prooi makkelijk aan stukken scheuren. De bruine beer en de ijsbeer behoren tot de bekendste berensoorten. De bruine beer komt in heel wat landen voor, ook in Europa. Een andere bekende beer is de reuzenpanda. Die komt in China voor.

Honingbeer en ijsbeer

Een van de kleinste berensoorten is de honingbeer of Maleise beer. De honingbeer weegt maar 25 tot 60 kilo. Een van de grootste berensoorten is de ijsbeer. Elke berensoort heeft zich aangepast aan zijn eigen leefgebied. Het leefgebied is de plek waar ze voorkomen. IJsberen wonen in het noordpoolgebied en hebben daarom een heel dikke vacht tegen de kou. Onder die dikke vacht zit ook nog een laag vet van ongeveer 10 centimeter dik. Hierdoor kunnen ze in ijskoud water zwemmen zonder dat ze bevriezen. Een ijsbeer kan wel 600 kilo wegen; hij kan dus wel meer dan tien keer zo zwaar zijn als een honingbeer!

Berenweetjes

Wist je dat ...

  • beren 25 tot 35 jaar kunnen worden? 
  • de grootste berensoort de kodiakbeer is en deze wel zo'n 800 kilo kan wegen?
  • beren bijna alles eten, maar vooral vlees, vis, fruit, gras, insecten en honing?
  • bruine beren soms op schapen, herten en elanden jagen? 
  • zeehonden het lievelingskostje zijn van ijsberen? 
  • beren zoolgangers zijn, wat betekent dat ze over een korte afstand een hoge snelheid kunnen halen?
  • ijsberen en reuzenpanda's bedreigde diersoorten zijn?
  • de koalabeer helemaal geen beer is, maar een buideldier?
  • een bruine beer ook zwart of grijs kan zijn en een zwarte beer ook bruin of wit?

Beren in Nederland

Als je in Nederland in het echt een beer wilt zien, moet je naar een dierentuin gaan. Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft een heus berenbos. Hier leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn of bijvoorbeeld als circusbeer gebruikt zijn. Sinds 2017 heeft de dierentuin ook twee reuzenpanda's te leen uit China: Wu Wen en Xing Ya. Ze mogen maximaal vijftien jaar in Nederland blijven. Op 1 mei 2020 is hun eerste jonge reuzenpanda geboren! Dit is heel bijzonder, omdat reuzenpanda's in dierentuinen niet snel een jong krijgen.