Bijen en hommels

Werkstukken en spreekbeurten

Bijen maken honing, maar doen hommels dat ook? En weet jij wat een imker is?

Verschil

Bijen en hommels zijn insecten. Ze hebben harige lijfjes met gele en zwarte strepen. Al lijken bijen en hommels op elkaar, ze zijn toch anders. Een opvallend verschil is de grootte: hommels zijn groter dan bijen. Ook zijn hommels hariger.

Bijen

Het lichaam van een bij bestaat uit drie delen; de kop, de borst en het achterlijf. Bijen hebben zes poten, vier vleugels en vijf ogen. Ze ruiken met hun voelsprieten, die zitten boven op hun kop. Er zijn drie verschillende soorten bijen: de koningin, de dar (mannetje) en de werkster. Deze zien er allemaal anders uit. Alleen de vrouwtjes kunnen met een angel steken. Er is per korf of bijenkast maar één koningin.

Hommels

Hommels zijn kleurige, harige en vaak forsgebouwde insecten. Bij hommels hebben alleen de koninginnen en werksters een angel, net als bij honingbijen. De mannetjes hebben dus geen angel. Ben jij weleens door een bij of een hommel gestoken? De angel is een soort verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt via de angel een piepklein beetje gif in het lichaam gepompt. Dit doet eventjes pijn.

Zoete honing

Wist jij dat honing gemaakt wordt door bijen? Hommels kunnen geen honing maken. Dat is ook weer een groot verschil tussen bijen en hommels. Bijen halen nectar uit bloemen. In een bijenkast of een bijenkorf maken ze daar honing van.

Imker

Ben jij weleens bij een imker op bezoek geweest? Een imker is iemand die bijen verzorgt. Het kan een man of een vrouw zijn. Imkers dragen vaak speciale pakken om niet gestoken te worden. Een imker houdt zich bezig met het verzamelen van de honing die bijen hebben gemaakt. De imker weet precies hoe de honing van bijen 'geoogst' moet worden.