Dierenasiel

Werkstukken en spreekbeurten

In een dierenasiel zitten dieren die geen baasje (meer) hebben. Wat gebeurt er allemaal in een dierenasiel behalve het zoeken naar nieuwe baasjes?

Dierenasiel

In een dierenasiel worden dieren opgevangen die geen thuis hebben. Meestal gaat het om honden of katten. Maar het kunnen ook vogels, knaagdieren of andere dieren zijn. Dieren die geen thuis hebben, zijn vaak zwerfdieren. Deze dieren hebben geen baasje. Maar het kan ook gaan om afstandsdieren. Dat zijn dieren waarvoor de baasjes niet meer kunnen of willen zorgen. Het dierenasiel probeert nieuwe baasjes voor de dieren te vinden. Misschien heb jij thuis wel een hond of kat die eerst een poosje in een dierenasiel heeft gewoond?

Dierenambulance

Zwerfdieren of gevonden gewonde dieren kunnen door de dierenambulance naar een dierenasiel of naar de dierenarts gebracht worden. Soms komen mensen die een dier gevonden hebben het dier ook zelf naar het asiel brengen. Maar omdat dieren soms schuw of gevaarlijk zijn, wordt vaak de dierenambulance gebeld. De mensen die bij de dierenambulance werken, weten goed hoe ze de dieren op moeten pakken of kunnen vangen.

Werken in het dierenasiel

Je kunt je voorstellen dat het verzorgen van al die dieren in het asiel veel werk is! Het werk in een dierenasiel wordt vaak door vrijwilligers gedaan. Deze vrijwilligers hebben veel verschillende taken, zoals:

  • de hokken schoonmaken
  • de dieren eten geven
  • medicijnen geven aan zieke dieren of gewonde dieren verzorgen
  • honden uitlaten
  • met dieren spelen of ze tammer proberen te maken
  • nieuwe baasjes zoeken voor de dieren

Chip

Soms hebben dieren een chip of tatoeage. Zo kan het baasje snel worden gevonden. Maar veel dieren hebben dat niet. Alle dieren die bij een asiel binnenkomen, worden op een lijst gezet. Als jouw eigen kat of hond een keer wegloopt, kun je dierenasiels in de buurt bellen. Misschien is jouw kat of hond wel gevonden en kun je hem daar snel weer ophalen! Ook bij bijvoorbeeld de Dierenbescherming of de organisatie Amivedi kun je vragen of jouw dier door iemand is gevonden en bij een asiel is binnengebracht.