Dinosaurussen

Werkstukken en spreekbeurten

Lang voordat er mensen waren, leefden er al dieren op aarde. Deze dieren worden prehistorische dieren genoemd. Welke de beroemdste zijn? Dino's natuurlijk!

Eerste dinosaurussen

De eerste dinosaurussen leefden ongeveer 225 miljoen jaar geleden. Het waren een soort reptielen. Dinosaurussen hadden veel langere poten dan andere prehistorische reptielen. Hierdoor konden ze heel snel rennen. De eerste dinosaurussen waren vleeseters. Ze hadden korte, sterke armen met scherpe klauwen om andere dieren aan te vallen. Andere dinosaurussen aten planten in plaats van vlees. Ze waren groter dan de vleeseters en leefden in groepen of kuddes. De grootste dinosaurussen die geleefd hebben, waren de Sauropoden. Dit waren gigantische planteneters die op vier poten liepen.  

Nesten

Dinosaurussen bouwden nesten om hun eieren te beschermen en warm te houden. Ze maakten een bergje van zand en legden hun eieren in een gat bovenin. Ze bedekten hun eieren met bladeren om ze warm te houden. De eierschalen van sommige dinosauruseieren waren tien keer zo dik als die van een kippenei. Babydinosaurussen hadden een speciale scherpe tand om uit het ei te breken. Zelfs de grootste dinosaurussen kregen best wel kleine jongen. Sommige volwassen dinosaurussen waren wel tweehonderd keer zo groot als hun jongen!  

Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurussen waren grote vleesetende dinosaurussen die op twee poten liepen. De grootste en bekendste van allemaal was de Tyrannosaurus rex, die groter was dan een olifant. Hij kon harder bijten dan ieder ander dier dat nu op het land leeft. Zijn enorme kaken hadden vlijmscherpe tanden. De Tyrannosaurus rex was te zwaar om snel te rennen tijdens het jagen. In plaats van andere dinosaurussen te achtervolgen, overviel hij ze. Eerst verstopte hij zich ergens. Daarna viel hij aan met wijd opengesperde kaken.