Haaien

Werkstukken en spreekbeurten

Durf jij naar haaienfilms te kijken? Daarin lijkt het alsof haaien altijd mensen aanvallen. Maar zouden haaien nou zo dol zijn op een biefstukje van mensenvlees of zouden er andere redenen zijn dat haaien soms mensen aanvallen?

Haaienfilms

Bij haaien denken de meeste mensen meteen aan grote en gevaarlijke dieren die nietsvermoedende zwemmers aanvallen. In films zie je dan in de verte een vin aankomen die boven het zeewater uitsteekt en meestal begint er dan een eng muziekje te spelen. Gelukkig vallen de meeste haaiensoorten helemaal geen mensen aan. Er zijn maar een paar haaiensoorten die dat wel doen, zoals de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai. In een jaar tijd worden er wereldwijd ongeveer 50 tot 75 mensen aangevallen. Zo'n 5 tot 10 aanvallen hebben een dodelijke afloop. Haaien vallen trouwens niet aan omdat ze nou zo dol zijn op een stukje mensenvlees. Een haai kan een zwemmer bijvoorbeeld verwarren met een zeehond, die hij wel graag eet. Een haai bijt over het algemeen om te onderzoeken wat iets is en om erachter te komen of het eetbaar is. Het is dus altijd oppassen geblazen als je in de leefomgeving van haaien bent.

Haaienvinnensoep

Mensen zijn eigenlijk gevaarlijker voor haaien dan andersom. Jaarlijks worden miljoenen haaien door vissers gedood. Dit doen de vissers voor de haaienvinnensoep, die vooral in China wordt gegeten. Ook worden haaien gedood om er leer van te maken, of voor de sportvisserij. Maar de meeste haaien sterven als 'bijvangst'. De haaien worden dan onbedoeld opgevist met andere vissen en worden daarna dood weer terug in zee gegooid.

Kraakbeenvissen uit een ver verleden

Er zijn ongeveer 400 soorten haaien. De kleinste haaien zijn maar 20 centimeter lang. Dit zijn bijvoorbeeld de zwarte doornhaai en de dwerghaai. De grootste haai is de walvishaai. Die kan maar liefst 18 meter lang worden! Hij is groot, maar ongevaarlijk. Hij eet vooral plankton. Haaien behoren tot de kraakbeenvissen. Ook roggen zijn kraakbeenvissen. Zo'n 400 miljoen jaar geleden zwommen er al haaien rond in de zee. In die periode waren er nog geen reptielen, vogels en zoogdieren.

Reuk

Haaien hebben een uitstekend reukvermogen. Daardoor kunnen ze in het zeewater een heel klein bloeddruppeltje al ruiken. Op die manier kunnen ze prooien vinden die nog op grote afstand zijn. De verpleegsterhaai is zo'n haai die extra goed kan ruiken.

Elektrische golven

Haaien hebben nog een handig trucje om prooien op te sporen: ze kunnen elektrische golven waarnemen. Deze elektrische golven worden veroorzaakt door bijvoorbeeld vissen en mensen. Haaien kunnen zelfs prooien die onder het zand liggen zo opsporen.