Honden

Werkstukken en spreekbeurten

Honden behoren tot de populairste huisdieren. In Nederland zijn er ruim twee miljoen honden. Leuk dus om wat meer over deze dieren te weten te komen!

Trouw

Honden zijn trouw aan hun baasje. Ze houden ervan om een leider te hebben. Een hond is, net als een wolf, van nature een dier dat in troepen leeft. Hij wil de leider van de troep – zijn baasje – gehoorzamen. Je kunt honden dingen leren. Honden moeten ongeveer drie of vier keer per dag uitgelaten worden. Ook zijn honden waaks. Als ze een vreemd geluid horen of een vreemd iemand in huis zien, beginnen ze te blaffen of te grommen om hun baasje te waarschuwen.

Honden stammen af van wolven

De hond stamt af van de wolf. Mensen zijn zo'n 15.000 jaar geleden begonnen om met wolven samen te leven. Maar hoe zijn die wolven bij mensen in huis terechtgekomen? Dat weten we niet helemaal zeker. De mensen van toen waren jagers. Het zou kunnen dat wolven afkwamen op het vlees dat zij aten. De mensen kwamen erachter dat wolven hen konden helpen bij de jacht en gingen wolven houden en tam maken. Of misschien namen jagers de wolven wel mee naar huis om ze op te eten. Als daar jonge wolfjes bij zaten, vonden kinderen het leuk om daarmee te spelen en gingen ze die als huisdier houden. Het zou ook kunnen dat wolven op de geur van afval afkwamen. In de buurt van die afvalbergen woonden mensen. Zij namen de wolven mee naar huis. Het duurde daarna wel nog duizenden jaren voordat wilde wolven tamme honden waren geworden. 

Rassen

Sommige honden lijken nog veel op een wolf. De Duitse herder en de husky bijvoorbeeld. Maar bij andere rassen zie je nog nauwelijks overeenkomsten. Een boxer heeft bijvoorbeeld een erg korte snuit en een tekkel heeft erg korte poten. Toch blijven alle honden afstammelingen van de wolf. Door fokken zijn er allerlei rassen ontstaan. Alle hondenrassen kunnen onderling paren en jongen krijgen. Al zullen bijvoorbeeld een een pitbull en een chihuahua dat niet gauw uit zichzelf doen. De verschillende rassen zijn ontstaan doordat mensen bepaalden welke honden met elkaar gingen paren. Er zijn meer dan 300 verschillende hondenrassen. De snelste honden zijn de greyhound en de saluki. Voorbeelden van grote honden zijn de sint-bernhard en de Ierse wolfshond. Husky's zijn honden die heel goed tegen kou kunnen.

Kwispelen

Als een hond kwispelt, wil hij je iets duidelijk maken. Meestal is een kwispelende hond vrolijk. Onderzoekers hebben ontdekt dat, als een hond blij is, hij zijn staart rechts van zijn lijf zwiept. Als een hond denkt dat er gevaar is, zwiept hij zijn staart links van zijn lijf.