Insecten

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn heel veel soorten insecten. Wel een miljoen verschillende! En van elke soort zijn er ook nog eens een heleboel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar mieren. Zo veel beestjes… daar wil je toch meer over weten?

Kenmerken

Insecten zoals een sprinkhaan, een tor en een wesp lijken niet op elkaar. Toch hebben alle insecten wat met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk allemaal op dezelfde manier gebouwd. Hun lijf bestaat uit drie delen: een kop, een borststuk en een achterlijf. Een ander kenmerk van een insect is dat het zes poten heeft. Beestjes zoals spinnen, mijten en teken hebben acht poten. Daarom horen ze niet bij de insecten. Zij vallen onder de groep spinachtigen. Insecten en spinachtigen zijn wel beide geleedpotigen. Het zijn koudbloedige beestjes met een skelet aan de buitenkant van hun lichaam.

Plaaginsecten

Vind jij insecten maar irritante beestjes? Insecten die lastig of schadelijk voor ons zijn, noem je plaaginsecten. Denk hierbij aan muggen, die je gemeen kunnen steken en zelfs ziektes kunnen overdragen. Of sprinkhanen, luizen en kevers, die schade veroorzaken aan groente en fruit.

Nuttige insecten

We hebben het nut van die vervelende muggen nog niet ontdekt. Behalve dan dat ze dienen als voedsel voor andere dieren. Maar gelukkig zijn er ook een heleboel insecten waarvan we wel weten waarom ze nuttig zijn. Lieveheersbeestjes en oorwormen bijvoorbeeld zijn nuttig omdat ze plaaginsecten, zoals luizen, eten. Insecten zoals bijen en vlinders zorgen voor de bevruchting van planten, fruitbomen en bloemen. En veel insecten ruimen plantenafval, verrot voedsel of dode lichamen van dieren op. Daarnaast worden insecten zoals sprinkhanen, meelwormen en kevers steeds meer door mensen gegeten, omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten. En insecten zoals schildluizen worden gebruikt om kleurstof van te maken. Wist je dat die kleurstof verwerkt wordt in bijvoorbeeld rode M&M’s?