Kikkers

Werkstukken en spreekbeurten

Als iemand jou vraagt wat een kwaakblaas is, weet jij dan het antwoord? Kikkers hebben zo'n kwaakblaas. Kom erachter wat het is!

Springen en kwaken

Kikkers, padden en salamanders zijn de bekendste amfibieën in Nederland. Amfibieën zijn dieren die zowel op het land als in het water leven. Er zijn op de wereld meer dan 6000 verschillende soorten kikkers! Alle kikkers hebben vier poten, een brede kop, uitpuilende ogen en geen staart. Hun achterpoten zijn groot en gespierd. Hiermee kunnen ze ver springen. Heel bijzonder is dat een kikker een zogenoemde kwaakblaas heeft. Dat is een soort opblaasbare huidflap. Hiermee maakt een kikker die bekende kwaakgeluiden. Dat kwaken doen kikkers om elkaar te lokken.

Koudbloedig

Alle amfibieën zijn koudbloedig. Kikkers dus ook. Koudbloedig betekent dat een dier zichzelf niet op temperatuur kan houden. Mensen zijn warmbloedig: zij houden zichzelf warm. Een kikker heeft de omgeving nodig om hem warm of koud te houden. Een kikker kan er ook niet zo goed tegen als het te warm wordt, hij zoekt dan graag het koele water op. En als het in de winter te koud wordt, dan gaat de kikker in winterslaap.

Gedaanteverwisseling

Een vrouwtjeskikker legt honderden eitjes in klonten bij elkaar. Vanuit het ei ontwikkelt de kikker zich binnen korte tijd van visje tot kikker. Daarbij verandert zijn vorm volledig: een complete gedaanteverwisseling vindt plaats. De staart verdwijnt, er ontstaan voor- en achterpoten en zijn bek wordt breder. De kieuwen van het kikkervisje maken plaats voor longen van de kikker. Die longen gebruikt hij om boven water adem mee te halen. Maar daarnaast haalt hij onder water ook adem via zijn dunne, vochtige huid.