Knaagdieren

Werkstukken en spreekbeurten

Hamsters, muizen, cavia’s en bevers zijn bekende knaagdieren. Maar weet jij wat het grootste knaagdier ter wereld is?

Knagen moet

Misschien heb je een hamster of een cavia als huisdier. En misschien heeft die je weleens gebeten? Dan heb je gemerkt dat die scherpe tandjes heeft. De tanden van een knaagdier blijven altijd doorgroeien. Ze moeten dus knagen om hun tanden af te slijpen. Anders zouden ze hele lange tanden krijgen. Knaagdieren hebben 8 tot 22 tanden.

Nachtdieren

Je vindt knaagdieren overal ter wereld, behalve op Antarctica (Zuidpool). Alle knaagdieren zijn zoogdieren. Ze vormen een grote groep binnen de zoogdieren: veertig procent van alle zoogdieren zijn knaagdieren, dat is bijna de helft. De meeste knaagdieren zijn planteneters. Veel kleine knaagdieren zijn nachtdieren. Ze blijven overdag in hun holletje en zijn ’s nachts actief, omdat ze dan minder goed zichtbaar zijn voor roofdieren. Denk maar aan muizen. Zij worden gegeten door katten, roofvogels, marters, vossen enzovoort. Dus het is oppassen geblazen voor een muis die uit zijn holletje komt!

Veel soorten

Knaagdieren zijn weer onder te verdelen in allerlei soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld bosmuizen, dwergmuizen, huismuizen en hazelmuizen. En bruine ratten, zwarte ratten, woestijnratten en woelratten. Er zijn ontelbaar veel knaagdieren. Maar let op: konijnen en hazen horen er niet bij, ook al zijn het goede knagers. Ze vallen onder een aparte groep, de haasachtigen, en niet onder de knaagdieren. Het stekelvarken is wel een knaagdier, dat had je vast niet gedacht!

Reuzencavia

Het grootste knaagdier ter wereld is niet zo heel bekend: de capibara. Misschien heb je er weleens eentje in een dierentuin gezien. Hij leeft in het wild in landen in Zuid-Amerika. Hij lijkt een beetje op een cavia. Maar dan wel een reuzencavia: de capibara is wel zo groot als een hond! Een capibara wordt ook wel waterzwijn genoemd. Eigenlijk zou je hem beter waterrat kunnen noemen, want hij kan heel goed zwemmen.