Koeien

Werkstukken en spreekbeurten

Een pink zit aan je hand. Maar wat is een pink als je het over koeien hebt?

Pink

Koeien zijn vrouwelijke runderen. Mannelijke runderen zijn stieren. Runderen zijn zoogdieren. Een jong koetje noemen we een kalf en de moederkoe zoogt het kalfje. Een koe van één jaar oud heet een pink. 

Vier magen

Koeien eten geen vlees. Het zijn herbivoren. Dat betekent dat ze alleen plantaardig voedsel eten. Ze eten bijvoorbeeld gras, hooi en mais. De veeboer verbouwt de mais voor zijn koeien vaak zelf. Dan hoeft hij minder voeding voor de koeien te kopen. Koeien zijn herkauwers. Ze slikken hun eten twee keer door en ze hebben wel vier magen. Mensen hebben er maar één. De magen van de koe heten:

  1. pens
  2. netmaag
  3. boekmaag
  4. lebmaag

Na het grazen gaat de koe liggen. Haar pens zit vol als er meer dan 120 liter in zit. Uit de pens komen grassprietjes in de netmaag. Die maakt grasballetjes die de koe opboert. De koe kauwt er nog eens op en slikt het nu als balletje door. Daarna haalt de boekmaag het vocht eruit. Tot slot komt het voedsel in de lebmaag. Deze maag lijkt op de maag die wij mensen hebben.

Melk

Een koe kan wel 100.000 liter melk geven in haar leven! Melk wordt gemaakt in de uiers van de koe. Melken met de hand komt bijna niet meer voor. Dit gebeurt nu met melkmachines.