Krokodillen

Werkstukken en spreekbeurten

Krokodillen zijn grote, gevaarlijke reptielen. Ze hebben sterke kaken en een harde schubbenhuid. Soms mist een krokodil de klauwen van een poot. Misschien zijn deze tijdens een gevecht wel afgebeten!

Krokodilachtigen

Krokodillen horen bij de krokodilachtigen, samen met alligators, kaaimannen en gavialen. Alligators en kaaimannen hebben een bredere snuit en gavialen hebben juist een veel smallere snuit dan krokodillen. Krokodillen leven in alle warme gebieden waar veel water is. Je vindt ze in Afrika, Azië, het noorden van Australië en het midden van Amerika. Krokodillen en ook hagedissen, schildpadden en slangen zijn reptielsoorten. Ook de uitgestorven dinosauriërs waren reptielen.

Zoetwaterkrokodil en zoutwaterkrokodil

Er zijn twee soorten krokodillen: de zoetwaterkrokodil en de zoutwaterkrokodil. De laatste soort is het grootst, die kan tot wel zeven meter lang worden! Zoutwaterkrokodillen leven in zee of in een rivier waar met vloed zout water instroomt. Ze zijn heel gevaarlijk, want ze doden 'voor de lol'. Mannetjes vechten ook vaak met elkaar, bijvoorbeeld om een vrouwtje. Mensen in Australië noemen deze beesten Salty. Sommige soorten kunnen ver uit het water omhoogspringen en zo een vogel grijpen die overvliegt. Een grotere prooi trekken ze het water in, zodat hij verdrinkt. Een krokodil slaat vet uit zijn eten op in zijn staart. Daardoor kan hij wel een jaar zonder eten.

Waterdieren

Krokodillen hebben net zulke ogen als katten. Daardoor kunnen ze ook goed zien in donker water. Hun staart en kaken zijn heel sterk. Als ze zwemmen, steken meestal alleen hun ogen en neusgaten boven het water uit. Zo kunnen ze dicht naar de kant zwemmen zonder dat een dier dat daar staat te drinken het merkt.

Eieren

Krokodillen leggen eieren onder een berg zand. Het hangt van de warmte af of het mannetjes of vrouwtjes worden. De jongen maken een kwakend geluidje als ze uit het ei komen. De moeder graaft dan het nest uit.