Mammoeten

Werkstukken en spreekbeurten

Mammoeten waren grote dieren. Die hadden haast geen vijanden, zou je denken. Maar toch werd er op ze gejaagd. Door wie? De mens!

Hevige kou

De mammoet leefde van ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden tot zo'n 4000 jaar geleden. Het was in die tijd erg koud. Veel van het land was met een dikke laag ijs bedekt. De mammoet leefde niet op het ijs, maar op de vlaktes ernaast. Deze vlaktes worden steppes genoemd. Door de hevige kou groeiden er geen bomen op deze steppes. De mammoet at alleen gras en planten. 

Jagers

De grootste vijand van de mammoet was de mens. De mensen in die tijd konden heel moeilijk aan voedsel komen. Daarom jaagden ze op de mammoet. Dit was wel gevaarlijk, maar een mammoet leverde hen ook veel op. Van het vlees konden ze maanden eten en van de huid maakten ze kleding tegen de kou. De slagtanden en de botten van de mammoet werden gebruikt om hutten van te maken. Waarschijnlijk zijn mammoeten niet uitgestorven doordat er op ze gejaagd werd, maar door de klimaatverandering.

Gebit en slagtanden

De mammoet at per dag heel veel gras en planten. Van al dat voedsel malen, sleten de kiezen van de mammoet snel af. De mammoetkiezen waren dan ook heel bijzonder. Ze waren heel hoog en bestonden uit een heleboel richels. Deze richels worden lamellen genoemd. De wolharige mammoet had de hoogste kiezen met de meeste lamellen. Mammoeten hadden ook nog enorme slagtanden van soms wel vijf meter lang. Hiermee konden ze zich verdedigen tegen sabeltandtijgers. Maar ze konden er ook sneeuw mee opzijschuiven om gras te vinden.

Bevroren mammoet

In 1901 heeft een groep geleerden een complete mammoet gevonden. Dit was in Rusland. De mammoet was door de kou en het ijs helemaal goed gebleven. In Naturalis in Leiden kun je een stukje mammoetvacht en een gedroogde mammoetdrol bekijken! Ook is er een verzameling van meer dan 10.000 botten van de wolharige mammoet, die allemaal in Nederland gevonden zijn. Een compleet skelet kun je er ook zien. Het is samengesteld uit de botten van 180 verschillende mammoeten.