Muggen

Werkstukken en spreekbeurten

Muggen! Om gek van te worden. Wil je net lekker slapen, zoemt er eentje bij je oor. En als je de mug niet vangt, heb je de volgende ochtend een irritante jeukende muggenbult.

Vrouwtjesmug steekt

Muggen zijn vliegende insecten met zes poten, twee antennes waarmee ze ruiken en een scherpe mond. Het zoemgeluid komt door de trillingen van hun vleugeltjes. Wereldwijd zijn er meer dan 50.000 verschillende soorten muggen. Bijna alle muggen hebben een ‘zuigsnuit’, maar de meeste muggen kunnen daar niet mee steken.

De bekendste muggen die steken zijn onder andere de steekmug en de malariamug. Van deze muggen steken alleen de vrouwtjes. De mannetjes leven van de nectar van planten. Vrouwtjesmuggen ‘drinken’ het bloed van andere dieren om hun eitjes te voeden. Ze kunnen best hard steken, soms zelfs door kleding heen. Als een mug gestoken heeft, krijg je vaak een irritante jeukende muggenbult. Zo’n bult komt door het speeksel van het beestje.

Muggenbeet

Als een mug ‘bijt’, steekt ze haar scherpe mond in een bloedvat. Om te voorkomen dat het bloed stolt, zit er in haar speeksel een stofje dat ervoor zorgt dat het bloed dun blijft. Stollen betekent dat het bloed hard wordt, zoals bij een korstje. Ons lichaam reageert op dat speeksel door er stofjes op af te sturen die het speeksel onschadelijk maken. Deze stofjes zorgen voor dat lastige jeukende gevoel. 

Malaria

Meestal is er verder niets aan de hand als je gestoken wordt. Maar in andere, vaak armere, landen kan dat wel een probleem zijn. De malariamug draagt bijvoorbeeld een parasiet met zich mee die mensen ziek maakt. Deze parasiet komt mee met het speeksel van de mug. Mensen met malaria krijgen vaak last van koorts, spierpijn en hoofdpijn. Als je niets aan malaria doet, kun je eraan doodgaan.

Gelukkig zijn er medicijnen tegen de ziekte. Toch gaan er per jaar meer dan een miljoen mensen dood door malaria. Dat komt omdat de ziekte vooral voorkomt in armere landen en de mensen daar geen geld hebben voor het medicijn.