Paarden

Werkstukken en spreekbeurten

Dat een pony kleiner is dan een paard weet je vast wel. Ken je nog andere paardachtigen?

Gebruik van paarden

Al sinds de oudheid worden paarden door mensen gebruikt voor zwaar werk, omdat ze zo veel kracht hebben. Paarden worden bijvoorbeeld gebruikt om karren te trekken, zeker in de tijd dat er nog geen auto's en vrachtwagens waren. Op het land werden paarden gebruikt om zware werktuigen te trekken. Paarden werden ook gebruikt in oorlogen. In de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) gebruikten de Russen nog paarden om te vechten tegen de Duitsers.

Pony

Heb jij weleens paardgereden? Kinderen beginnen vaak op een pony. Een pony is maximaal 1.40 meter hoog zonder zijn hoofd erbij. De kleinste pony is de shetlander. Jongeren en volwassen ruiters rijden meestal op gewone paarden. Je kunt leren paardrijden in een manege.

Paardensport

Paarden worden gebruikt in verschillende sporten. Bij dressuurwedstrijden moet een paard allerlei oefeningen doen. Anky van Grunsven is in deze sport drie keer olympisch kampioen geworden. Ook worden er paardenraces en springwedstrijden gehouden. Een andere paardensport is polo.

Paardachtigen

Paarden behoren tot de paardachtigen, net als ezels en zebra’s. Alle paardachtigen hebben maar één hoef per poot. Een hoef is een sterke nagel aan het einde van de voet. Hier loopt het paard op. Andere dieren worden evenhoevigen genoemd. Zij hebben een even aantal hoeven per poot, zoals koeien en schapen.

Paardenrassen

Tamme paarden worden opgedeeld in paardenrassen. Voorbeelden hiervan zijn de Arabier en het Friese paard. Wilde paarden zijn erg zeldzaam. Aan het einde van de negentiende eeuw waren wilde paarden bijna uitgestorven. Een Rus met de naam Przewalski ontdekte in die periode in het wild kleine, stevige paarden met rechtopstaande manen. Hij zorgde ervoor dat 53 van deze paarden in de dierentuin terechtkwamen. Daardoor zijn ze niet uitgestorven. Deze paarden noemen we nu przewalskipaarden. In het wild bestaan ze niet meer. In natuurgebied de Oostvaardersplassen komen konikpaarden voor.