Spinnen

Werkstukken en spreekbeurten

Een spin kun je herkennen aan zijn acht poten. Ook hebben alle spinnen een lichaam dat uit twee delen bestaat. Er zijn heel veel verschillende spinnensoorten, van groot tot klein. Vind jij spinnen eng?

Spinnen komen overal op de wereld voor. Er zijn meer dan 45.000 verschillende soorten. In Nederland leven ongeveer 700 verschillende soorten spinnen. Misschien ken jij er een paar. Een van de bekendste spinnen in Nederland is de kruisspin. Deze heeft een wit kruis op het achterlijf.

Roofdier

Spinnen zijn roofdieren. Ze jagen meestal op kleine insecten, maar sommige spinnen eten ook andere spinnen of grotere insecten. Vogelspinnen eten bijna alles wat kleiner is dan zijzelf, ook muizen of reptielen.

Web

Veel spinnen jagen door een spinnenweb te maken. De draden voor het web komen uit de spintepels die aan het achterlijf zitten. Het draad dat spinnen maken is supersterk en plakkerig. Als een vlieg in het web vliegt, blijft hij goed vastzitten.

Er zijn ook spinnen die geen web maken. Zij jagen door hun prooi te bespringen. Een voorbeeld is de valdeurspin. Deze spin vangt insecten in een tunneltje dat hij in de grond maakt.

Gif

Spinnen doden hun prooi met gif. Gif zorgt er ook voor dat de binnenkant van het insect zacht wordt, zodat de spin het kan eten.