Vissen

Werkstukken en spreekbeurten

Vissen zijn er in allerlei soorten en maten. Kleine en grote vissen, prachtige vissen met alle kleuren van de regenboog en roofvissen. Hoe kan het dat sommige soorten met uitsterven worden bedreigd?

Verschillende soorten

Over de hele wereld zijn er ruim 32.000 soorten vissen. Allemaal hebben ze kieuwen en vinnen. Kieuwen zijn longen voor waterdieren en vinnen zorgen ervoor dat vissen zich kunnen voortbewegen. Met vinnen kunnen ze ook hun evenwicht bewaren. Net als mensen hebben vissen ook ogen. Bij hen zitten ze alleen aan de zijkant van hun kop. Hierdoor kunnen ze alles goed zien. Sommige vissen gebruiken in het water camouflagekleuren, zodat ze niet worden opgemerkt en niet worden opgegeten. De goudvis wordt vaak als huisdier gehouden. Andere bekende vissoorten zijn bijvoorbeeld guppy's, forellen en karpers.

Vissen als sport en beroep

Veel mensen vinden het leuk om vissen te vangen. Het is zelfs een officiële sport. Er worden ook wedstrijden in gehouden. Mensen die vissen vangen, noem je vissers. Zij gebruiken hier meestal hengels voor. Er zijn ook vissers die daarmee geld verdienen. Zij varen op vissersboten en hebben netten om in één keer heel veel vissen te vangen.

Uitsterven van vissoorten

Doordat er te veel gevist wordt en door watervervuiling dreigen sommige vissoorten uit te sterven. Bedreigde vissoorten zijn onder andere blauwvintonijnen en zwaardvissen. Ook walvissen zijn een bedreigde soort. Maar dit zijn geen vissen, maar zoogdieren met longen in plaats van kieuwen.

Vis op je bord

Misschien eten jullie thuis weleens vis? De populairste vissoorten en zeevruchten om te eten zijn tonijn, zalm, makreel, haring en krab. Een dure soort om te eten is bijvoorbeeld kaviaar. Het wordt ook wel het zwarte goud genoemd, omdat de kleur van kaviaar meestal zwart is en omdat het zo duur is. Wist je dat kaviaar eigenlijk geen vis is? Het bestaat uit de onbevruchte eitjes van de steur; een vis die zes meter lang kan worden.