Walvissen

Werkstukken en spreekbeurten

Wist je dat de grootste walvissen van de wereld wel zo'n 30 meter lang en 120.000 kilo zwaar kunnen zijn? Dat is even zwaar als 20 olifanten!

Baleinwalvissen en tandwalvissen

Walvisachtigen kun je in twee groepen onderverdelen: baleinwalvissen en tandwalvissen. Tandwalvissen hebben puntige tanden, waarmee ze vissen en inktvissen vangen. Bekende tandwalvissen zijn dolfijnen, orka’s en potvissen. Baleinwalvissen hebben geen tanden maar een soort borstels in hun bek, waarmee ze beestjes uit het water zeven en opeten. Baleinwalvissen zijn bijvoorbeeld de grijze walvis, de bultrug en de blauwe vinvis. Wist je dat die laatste het allergrootste dier ter wereld is? 

Spuitgat

Walvissen hebben een dikke speklaag om hun lichaam warm te houden. Met hun vinnen en dikke, gespierde staart kunnen ze sturen. Walvissen hebben longen waarmee ze ademen, net als jij. Ze ademen door een spuitgat boven op hun kop. Onder water ademhalen kunnen ze niet, daarvoor moeten ze naar boven zwemmen. Daar halen ze de zuurstof uit de lucht.

Waar leven walvissen?

Walvissen leven in zeeën en oceanen. Baleinwalvissen zwemmen in de zomer rond de Noordpool of Zuidpool. In de winter trekken ze naar warmere wateren. Tandwalvissen leven in bijna alle zeeën. In Nederland komen ook walvissoorten voor, zoals de bruinvis en de dwergvinvis. Soms zwemmen er ook potvissen of bultruggen in de Noordzee, maar die zijn dan verdwaald!

Liedjes zingen

Veel walvissen leven in groepen. Andere komen alleen bij elkaar om te paren. Ze houden contact met elkaar via geluiden. Mannelijke bultruggen zingen zelfs liedjes om indruk te maken op de vrouwtjes!