Alcohol

Werkstukken en spreekbeurten

Alcohol is een natuurproduct. Maar hoe ontstaat het eigenlijk?

Alcoholpercentage

Alcohol zit in schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, parfum en natuurlijk in drank. Hoeveel alcohol ergens inzit, wordt aangegeven in procenten. Je noemt dit het alcoholpercentage. Dranken met een percentage tot 15% zijn zwak alcoholische dranken. Dat zijn bijvoorbeeld bier en wijn. Dranken met hogere percentages zijn sterke dranken. Dat zijn bijvoorbeeld whisky, wodka en rum. Hoe hoger het percentage, hoe sterker de drank. Je kunt niet zien of ergens alcohol inzit, want alcohol is een kleurloze vloeistof. Het alcoholpercentage staat op het etiket van een fles aangegeven.

Alcohol maken

Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Voor een hoger alcoholpercentage moet de drank na het gisten worden gedistilleerd. Het gegiste brouwsel wordt dan verhit totdat de alcohol verdampt. De alcoholrijke damp wordt opgevangen en afgekoeld. Door dit proces een aantal keren te herhalen, ontstaan hogere alcoholpercentages.

Dronken

Als je te veel alcohol drinkt, kun je dronken worden. Je voelt je anders. Je let dan bijvoorbeeld minder goed op. Daarom mag iemand die te veel drank op heeft niet autorijden. Alles om je heen lijkt te gaan draaien, je kunt misselijk worden en gaan overgeven. Waarom volwassenen dan toch drank drinken? Als je niet te veel drinkt, kan het je een fijn gevoel geven. Je wordt bijvoorbeeld minder verlegen of je vergeet even je problemen. In Nederland mag je alcohol drinken vanaf 18 jaar. Jij moet er dus nog een poos van afblijven. Dat is beter voor je gezondheid.