Frisdrank

Werkstukken en spreekbeurten

Frisdrank wordt in de hele wereld veel gedronken. Hoelang bestaat frisdrank?

Limoenade

Frisdrank bestaat sinds de zeventiende eeuw. De eerste frisdrank bestond uit water, suiker en limoensap en werd limoenade genoemd. In 1767 ontdekte de Engelse scheikundige Joseph Priestley hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. Dit geeft de ‘prik’ aan frisdrank. Deze uitvinding werd toegepast op limoenade, waardoor dat een soort 7Up werd.

Frisdranken

Er zijn allerlei varianten frisdrank ontstaan, zoals cola, sinas en cassis. Energiedrankjes (zoals Red Bull) en sportdrankjes worden ook tot de categorie frisdranken gerekend. Sommige frisdranken worden aangeduid met de merknaam. Je bestelt bijvoorbeeld een 7Up en niet een (koolzuurhoudende) citroenlimonade. En als je om Fanta vraagt, weet iedereen dat je sinas bedoelt. Het bekendste frisdrankmerk is Coca-Cola, gevolgd door Pepsi.

Suiker

In frisdrank zit veel suiker. Van te veel suiker kun je te dik of ziek worden en het is slecht voor je gebit. Als je gezond bent, kun je best af en toe een glas frisdrank drinken. Maar het is niet gezond om alleen maar frisdrank te drinken. Je kunt beter ook eens een glas water nemen. Of thee, maar dan natuurlijk wel zonder suikerklontjes erin!