Groente

Werkstukken en spreekbeurten

Andijvie, sperziebonen, spruitjes: het zijn allemaal groenten. De één vindt ze heerlijk, de ander houdt er niet zo van. Toch moeten we groenten eten, want ze zijn namelijk supergoed voor je lichaam!

Delen van planten

Groenten zijn de bladeren, stengels, wortels of bloemen van planten. Het kunnen ook de bollen, knollen of wortels van planten zijn. Deze laten we buiten groeien in de grond. Bijvoorbeeld op een boerderij, in een kas of in je eigen tuin. Een tuintje waarin groenten worden gekweekt, noem je een moestuin. Om de planten te laten groeien, is er zonlicht, lucht, mest en water nodig. Planten maken daar zelf voedsel van. Daarnaast produceren planten zaden. Deze zaden kun je planten, om nog meer groenten te kweken.

Vitaminen

Sommige groenten zijn alleen lekker als je ze eerst kookt, zoals sperzieboontjes. Maar er zijn ook groenten die juist lekker zijn als je ze rauw, ongekookt, eet. Bijvoorbeeld een komkommer. Groenten zijn gezond omdat ze, net als fruit, vitaminen bevatten. Hoe verser de groenten, hoe meer vitaminen erin zitten. Ook hebben rauwe groenten meer vitaminen dan gekookte of gebakken groenten. Dat komt doordat de meeste vitaminen verdwijnen uit de groenten als je ze kookt.

Tuinbouw

In Nederland zijn er veel boerderijen waar groenten worden verbouwd. Dit heet tuinbouw. Tuinbouw is, net als veehouderij, een onderdeel van landbouw. Boeren die groenten verbouwen, noem je tuinders. Zij verbouwen groenten op het land of in een kas. Als groenten verbouwd worden in een kas heet dat glastuinbouw.

Er zijn veel voordelen aan het kweken van groenten in een kas. De kas beschermt de planten tegen het weer buiten. Als het koud is, wordt de kas verwarmd. Zo kan de tuinder het hele jaar planten kweken alsof het zomer is. Of zelfs planten die vanwege ons klimaat helemaal niet in Nederland kunnen groeien. Maar er zijn ook nadelen aan het kweken van groenten in een kas. Omdat de kas het hele jaar dezelfde temperatuur moet houden, kost dit erg veel energie. Dat is niet goed voor het milieu.