Suiker

Werkstukken en spreekbeurten

Enig idee hoeveel kilo suiker we in Nederland per persoon per jaar eten? Gemiddeld is dat zo'n 32 kilo! Kun je je voorstellen dat jij ook zoveel binnenkrijgt?

Vroeger

Toch is dit niet altijd zo geweest. Bijna 600 jaar geleden had nog niemand in West-Europa van suiker gehoord. Pas in de 15e eeuw werd het voor het eerst gebruikt. Voor die tijd gebruikte iedereen honing om eten en drinken zoet te maken.  

Suiker werd vroeger met grote handelsschepen vanuit bijvoorbeeld Suriname naar Nederland gebracht. In Suriname stonden grote suikerplantages. Suiker werd toen gemaakt van suikerriet en dat groeit alleen in landen met een tropisch klimaat.

Slaven

Om van suikerriet suiker te maken, moet je een hele hoop doen. Dit deden de plantage-eigenaren niet zelf. Zij gebruikten slaven voor het harde werk. De slaven waren mensen die door Europeanen uit Afrika werden gehaald om gedwongen te werken op plantages. Deze mensen werkten vaak onder heel slechte omstandigheden. Ze werden mishandeld als ze niet deden wat er werd gezegd of als ze wegliepen. Soms werden ze zelfs vermoord.

Toen Andreas Sigmund in 1747 ontdekte dat je ook suiker uit suikerbieten kon halen, verdwenen de suikerplantages langzaam. Suikerbiet groeide namelijk ook in minder warme landen, zoals Nederland. De plantages waren niet langer meer nodig. In 1802 werd de eerste suikerbietfabriek geopend. 

Energie

Suiker is niet heel gezond voor je. In suiker zitten geen vitamines of andere gezonde voedingstoffen. Je krijgt wel veel energie van suiker. Daarom kun je er maar beter niet te veel van eten, want van alle energie die je lichaam niet gebruikt, kun je dik worden.  

Ook bacteriĆ«n die in je mond leven zijn dol op suiker. Zij zetten deze om in zuren. Deze zuren zijn niet goed voor je tanden. Hier kan je gaatjes van krijgen. Veel suiker eten is dus slecht voor je tanden.