Thee

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wat na koffie en water het meest gedronken wordt? Juist. Thee. Wanneer was de laatste keer dat jij een kopje thee dronk?

Hoe wordt thee gemaakt?

Thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Deze plant groeit in Azië en Afrika. De stukken grond waarop theeplanten groeien, noem je theeplantages. Vaak worden de blaadjes met de hand geplukt, maar soms ook met machines. Na het plukken gaan de blaadjes naar de fabriek. Daar worden ze gedroogd, gerold, gebroken en gemalen. En dan komen ze in jouw theezakje terecht!

Wie heeft thee uitgevonden?

Het verhaal gaat dat keizer Shen Nong uit China in 2737 voor Christus per ongeluk thee uitvond. Hij kookte water voordat hij het dronk, omdat hij dat hygiënischer vond. Er waaiden eens wat blaadjes van de theeplant in de waterketel en de keizer vond dat water toen erg lekker. Hij vond bovendien dat je er energie van kreeg en verklaarde de drank tot medicijn. Het is niet zeker of het verhaal waar is, maar het is wel aannemelijk dat thee in China is ontstaan. Het theezakje werd pas veel later, in 1907, uitgevonden door een Amerikaanse theehandelaar.

Nepthee en ijsthee

Er zijn heel veel verschillende soorten thee. Zwarte, groene en witte thee zijn echte theesoorten. Die worden gemaakt van blaadjes van de Camellia sinensis. Maar andere soorten noem je ook thee, terwijl ze van iets anders gemaakt zijn. Denk er maar eens over na. Kruidenthee wordt gemaakt van…? Precies, kruiden! En muntthee van blaadjes van de muntplant en rooibosthee van blaadjes van de rooibosstruik. Thee met een fruitsmaakje is vaak gemaakt van gedroogde vruchten, soms gemengd met wat zwarte thee. Nepthee zou je dus eigenlijk kunnen zeggen. Wel worden alle soorten op dezelfde manier klaargemaakt: je doet de blaadjes in gloeiend heet water. Daardoor worden ze week (zacht) en krijg je de drank die we thee noemen.

IJsthee wordt soms wel en soms niet van echte thee gemaakt. Maar het valt niet onder de categorie thee, want het is een frisdrank en bevat veel suiker. Een kop thee zonder suikerklontje erin bevat geen calorieën en een glas ijsthee bevat zo’n 50 calorieën. 

Theedrinkers over de hele wereld

De meeste thee wordt gemaakt in China, India en Sri Lanka in Azië. Misschien heb je weleens gehoord van ceylonthee. Die komt uit Sri Lanka, dat land heette vroeger Ceylon. In die landen zijn ze dan ook dol op thee. Maar ook in de rest van de wereld zijn veel theedrinkers. In Nederland kennen we thee sinds de zeventiende eeuw. De handelsonderneming Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) dreef handel met Azië en bracht toen thee mee naar Nederland. We drinken het inmiddels in allerlei verschillende smaakjes en nemen er het liefst lekker een koekje bij.

In India drinken mensen thee met melk, suiker en kruiden erin. In Japan vinden ze vooral groene thee erg lekker en bestaat er zelfs een speciale theeceremonie. In Engeland houden ze van sterke thee. Dat krijg je als je het theezakje langer in het water laat hangen. De thee wordt dan donkerder en smaakt bitterder. In Marokko wordt vaak muntthee gedronken en maken ze de thee met veel suiker mierzoet. Je kunt thee dus op verschillende manieren drinken.