Vlees

Werkstukken en spreekbeurten

In Nederland wordt veel vlees gegeten. Denk bijvoorbeeld aan knakworsten, hamburgers en frikadellen. Maar waar wordt vlees eigenlijk van gemaakt?

Dieren

Vlees wordt gemaakt van dieren. In Nederland zijn dit vaak koeien, varkens of kippen. Maar ook andere dieren worden gegeten, zoals schapen, konijnen en paarden. Het verschilt per land welke dieren er worden gegeten.

Slacht

In Nederland leven de dieren vaak eerst in een stal. Daar worden ze gevoerd en verzorgd. Als ze groot genoeg zijn, worden de dieren naar de slachterij of naar de slager gebracht. Een slachterij is een fabriek waar dieren worden doodgemaakt. Dit noemen we slachten. Daarna worden de dieren in grote stukken verdeeld. Die stukken vlees worden naar slagerijen gebracht. De slager maakt er dan bijvoorbeeld ham, biefstuk of worst van.

Soorten vlees

Mensen eten verschillende soorten vlees. Zo is er rood vlees en wit vlees. Rood vlees komt bijvoorbeeld van koeien en varkens. Wit vlees komt vaak van kip en andere vogels. Meestal eten we de spieren van dieren. Soms worden ook organen gegeten. Denk bijvoorbeeld aan leverworst. Die is gemaakt van lever. Vlees kan onbewerkt of bewerkt zijn. Onbewerkt vlees is vlees waaraan niets is toegevoegd of veranderd. Daarbij kun je denken aan biefstuk of kipfilet. Aan bewerkt vlees is wel iets toegevoegd of veranderd, bijvoorbeeld bij knakworsten of hamburgers.

Geen vlees eten

Er zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs eten geen vlees en vis. Veganisten gaan een stapje verder en eten ook geen dierlijke producten, zoals melk, eieren en kaas. Sommige mensen eten geen vlees omdat het niet mag van hun geloof of omdat ze het zielig vinden voor de dieren. Ook eten sommige mensen geen vlees omdat ze het slecht vinden voor het milieu. Dieren in stallen verbruiken namelijk veel water en voedsel. Vegetariërs en veganisten eten vaak een vleesvervanger, zodat ze toch alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.