Zout

Werkstukken en spreekbeurten

Strooi jij weleens zout over je gebakken of gekookte eitje? Voordat het zout bij jou op tafel staat, moet het eerst uit de grond of uit de zee worden gehaald.

Graven

Zout zit honderden meters in de grond, soms op wel 3 kilometer diepte. In Nederland is dat bijvoorbeeld het geval in Overijssel, in de buurt van Hengelo. Daar staan speciale zouthuisjes. Via een dikke buis wordt water met zout opgepompt. Machines boven de grond scheiden het zout van het water. Daarna wordt het zout schoongemaakt en gedroogd. Het schoonmaken van zout wordt raffineren genoemd.

Zeezout

Als je weleens naar de zee bent geweest, dan weet je dat zeewater heel zout is. Net als zout uit de grond, kun je ook zout uit de zee laten opdrogen. In warme landen die aan zee liggen, wordt het zeewater op speciale plekken verdampt. Als het water verdampt is door de zon, blijft het zout liggen. Je kunt het dan meteen gebruiken. 

Zout eten

Je lichaam heeft zout nodig. Als je gezond eet, krijg je vanzelf genoeg zout binnen. Als je te weinig zout eet, kun je een slap gevoel krijgen. Dat gebeurt meestal alleen als het heel warm is of als je te weinig water drinkt. Je verliest dan zout omdat je zweet. Als je iets zouts eet, voel je je snel weer beter.

Strooizout

Zout wordt niet alleen gebruikt om te eten. Het helpt ook tegen gladheid op de weg, bijvoorbeeld als het gesneeuwd heeft. Je hebt vast weleens een strooiwagen zien rijden in de winter. Zout zorgt ervoor dat sneeuw en ijs op de weg smelten, waardoor het minder glad wordt.