Zuivel

Werkstukken en spreekbeurten

Vla, yoghurt, kaas: ze zijn allemaal gemaakt van melk. Deze voedingsmiddelen noemen we zuivelproducten. Houd jij van zuivel?

Zoogdieren

Zuivel bestaat dankzij melk van vrouwelijke zoogdieren. Want het lichaam van moederdieren maakt deze vloeibare voeding aan voor hun pasgeboren kleintje(s), net als bij mensen. In Nederland komt de meeste melk van koeien die de boer gaat melken. In deze ‘moedermelk’ zitten allerlei goede bouwstoffen, zoals vitaminen en calcium. Calcium maakt bijvoorbeeld je botten sterker en je tanden. Maar tanden krijgt een baby of jong dier pas later, als het vast voedsel kan verteren!

Kaas en yoghurt

Vroeger kocht je kaas en yoghurt op een kaasboerderij. Daar maakte de boer of boerin het allemaal zelf. Tegenwoordig maakt de zuivelfabriek van melk allerlei zuivelproducten. Door bijvoorbeeld stremsel en bacteriën aan de melk toe te voegen, of de melk te laten ‘bederven’, maken we kaas en yoghurt. En daar zijn veel mensen dol op! Wist je dat Nederlanders de meeste yoghurt eten van alle Europeanen?

Zuivelproductie

Gemiddeld geeft een koe zo’n 25 liter melk per dag. In Nederland hebben we veel koeien en dus ook veel melk. Dit drinken we nooit allemaal op. Daarom verkopen we meer dan de helft aan het buitenland. Vooral Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eten en drinken onze melkproducten.

Schapen, geiten en kamelen

Niet alle melk die we gebruiken komt van koeien. Ook schapen en geiten worden gemolken. Denk maar eens aan geitenkaas. Oh, en in sommige landen is een glaasje kamelenmelk ook heel normaal.