Eerste Wereldoorlog

Werkstukken en spreekbeurten

De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel de Grote Oorlog genoemd. Hoe groot was deze oorlog en welke landen deden eraan mee?

Grote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918. Voor 1914 waren er al heel wat oorlogen uitgevochten. Maar dit was de eerste oorlog waaraan heel veel landen meededen. Daarom werd het toen de Grote Oorlog genoemd. Ze wisten natuurlijk niet dat er nog een Tweede Wereldoorlog zou komen.

Wat gebeurde er?

In 1912 en 1913 was er veel ruzie op de Balkan in Zuidoost-Europa. Rusland en Oostenrijk-Hongarije (één land) probeerden daar allebei de baas te worden. Er brak een oorlog uit tussen Oostenrijk-Hongarije en Duitsland aan de ene kant en Servië, Rusland, Frankrijk en Engeland aan de andere kant. Nederland bleef neutraal. Dat betekent dat Nederland geen partij koos. Maar het leger stond wel klaar om te vechten als dat nodig zou zijn. Vanaf 1917 deden ook de Verenigde Staten mee aan de kant van Engeland en Frankrijk. In 1918 werd er in Noord-Frankrijk zwaar gevochten tegen de Duitsers. In november van dat jaar eindigde de oorlog, omdat Duitsland om een wapenstilstand vroeg. Duitsland merkte dat het niet kon winnen van zo veel soldaten.

Loopgraven

In de Eerste Wereldoorlog werd er gevochten met geweren en granaten. Om zich te beschermen, groeven de soldaten een soort grachten. Deze loopgraven liepen van Zwitserland tot aan het Kanaal. Dat is het water tussen Frankrijk en Engeland. De soldaten leefden hier in de modder met heel weinig beschutting tegen regen en wind. Ze verveelden zich en hadden vaak heimwee. In de ochtend- en avondschemering werden ze vaak aangevallen. Miljoenen soldaten werden in de loopgraven gedood.

Oorlog op zee en in de lucht

In de Eerste Wereldoorlog werden heel andere middelen gebruikt dan in de oorlogen ervoor. De Engelsen en Duitsers bouwden bijvoorbeeld onderzeeboten. Hiermee werden niet alleen oorlogsschepen, maar ook passagiers- en handelsschepen aangevallen. Toen de oorlog uitbrak, bestonden vliegtuigen nog maar net. Eerst werden ze gebruikt om vijandelijk gebied te verkennen. Later werden er speciale gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers gemaakt. Gifgas was een andere nieuwe uitvinding die in deze oorlog gebruikt werd.