Grachtengordel

Werkstukken en spreekbeurten

Heb jij weleens van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht gehoord? Ze horen bij de Amsterdamse grachtengordel.

Gordel

Vanaf het jaar 1600 ging het goed met de economie. De grachten met hun grote grachtenpanden herinneren aan die succesvolle zeventiende eeuw. De grachten liggen in een cirkel, als een soort gordel, om het centrum heen. Daarom wordt het de grachtengordel genoemd.

Uitbreiding van de stad Amsterdam

Steeds meer mensen vertrokken naar de steden in het westen van Nederland. De steden raakten overvol. Er ontstonden problemen, zoals ruimtegebrek en woningnood. Het stadsbestuur van Amsterdam begon in 1613 met reorganisatie en stadsuitbreiding. Er kwamen drie hoofdgrachten: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Doordat de stad steeds groter werd, kwamen er steeds meer grachten bij. Daarnaast kwam er een nieuw havengebied en een nieuwe woonbuurt: de Jordaan. Hier gingen de arbeiders wonen en er kwamen kleine bedrijfjes. Bij de grachten werden dure huizen gebouwd voor de rijke kooplieden. Sommige zijn net kleine paleisjes. Deze tijd met veel rijkdom werd niet voor niets de Gouden Eeuw genoemd.

Echte Hollandse stad

In 1662 was de grachtengordel klaar. Het centrum van Amsterdam kreeg toen de vorm die het nu nog steeds heeft. Het is een voorbeeld van een typische Hollandse stad. Alles ligt dicht bij elkaar. Het is niet heel groot en ruim opgezet. De straten zijn smal en er zijn veel fietsers. En veel straten liggen langs de grachten.