Heksen

Werkstukken en spreekbeurten

Vroeger geloofden veel mensen in heksen. De kerk vond dit bijgeloof. Wat ze hiertegen deden? Ze gingen op heksenjacht!

Wat is een heks?

Heel lang geleden betekende heks: oude wijze vrouw. Heksen waren vrouwen die veel wisten over geneesmiddelen uit de natuur. Mensen die ziek waren, gingen naar hen toe voor hulp. Ze kregen dan bijvoorbeeld een kruidendrankje of zalfje.

Heksenvervolging

Vanaf de middeleeuwen geloofden veel mensen in heksen. De christelijke kerk vond dit bijgeloof en jaagde daarom op heksen om ze te vervolgen (straffen). Heksen werden levend verbrand. In Roermond, bijvoorbeeld, werden in 1613 in een maand tijd maar liefst 64 heksen verbrand! In de zeventiende eeuw schreef de arts Johannes Wier uit Grave dat vrouwen vaak vals werden beschuldigd als heks. Steeds meer mensen waren het met hem eens. Langzaam stopte de vervolging.

Bewijs

Er waren allerlei manieren om te bewijzen dat een vrouw een heks was. Ze werd bijvoorbeeld gewogen. Als je op een bezem kunt vliegen, kun je natuurlijk niet veel wegen, dachten de mensen. In Oudewater, bij Gouda, staat nog een heksenwaag uit 1482. Daar werden vroeger vrouwen gewogen van wie men dacht dat ze heksen waren. Ze werden ook wel in het water gegooid, want ze dachten dat heksen bleven drijven. Als een vrouw zonk, was ze dus géén heks. Maar ze was dan meestal wel verdronken, want in die tijd konden de meeste mensen niet zwemmen!