Hiërogliefen

Werkstukken en spreekbeurten

Schrijven met tekeningetjes: dat klinkt best makkelijk, toch? Maar het hiërogliefenschrift is zelfs voor geleerden heel lang een ingewikkeld geheimschrift geweest!

Egyptisch schrift

In de oudheid bedachten de Egyptenaren al een manier om te schrijven. Voor belangrijke en godsdienstige teksten gebruikten ze het hiërogliefenschrift. Volgens de Egyptenaren was het hiërogliefenschrift een heilige manier van schrijven, dat door de god Thoth aan de Egyptenaren was gegeven. Schrijvers moesten jarenlang naar school om deze moeilijke manier van schrijven te leren. Hierbij worden geen letters gebruikt, maar afbeeldingen en tekens van mensen, dingen en dieren. Voor teksten op papier werd het iets eenvoudigere hiëratische schrift gebruikt. Daaruit ontstond later, voor snelle en minder belangrijke teksten, het nóg eenvoudigere demotische schrift.

Geheimschrift

In de loop van honderden jaren is het hiërogliefenschrift veranderd. Toen de Romeinen Egypte binnenvielen, kon waarschijnlijk al niemand meer de oude hiërogliefen lezen. Het hiërogliefenschrift is voor wetenschappers lang een geheimschrift gebleven. In 1799 werd er door soldaten van Napoleon in Rosetta in het noorden van Egypte een steen gevonden. Daarop stond dezelfde tekst in het Grieks, het demotische schrift én in hiërogliefen. Na 14 jaar wist een Franse taalkundige hiermee het hiërogliefenschrift te ontcijferen.

Papyrus

De Oude Egyptenaren graveerden de belangrijke teksten in steen of op papyrus. Papyrus is een soort papier dat werd gemaakt van riet dat langs de Nijl groeit. Papyrus was kostbaar en werd vooral gebruikt om belangrijke teksten op te schrijven. Door het droge klimaat is de papyrus goed bewaard gebleven. Er zijn veel documenten gevonden, van boodschappenbriefjes tot brieven en koninklijke besluiten. Aan de binnenkant van Egyptische grafkamers zijn ook veel teksten gevonden. Hierdoor zijn we veel over de Egyptenaren te weten gekomen.