Hugo de Groot

Werkstukken en spreekbeurten

Hugo de Groot was een belangrijk Nederlands rechtsgeleerde en politicus. Zijn boeken over rechten zijn nu nog steeds belangrijk. Maar misschien is hij wel nog bekender als de man die op 22 maart 1621 in een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein.

Staatsgevangenis

Slot Loevestein, een mooi kasteel en fort in de gemeente Zaltbommel, was toen namelijk een staatsgevangenis. Hugo de Groot moest daar naartoe, omdat hij ruzie had met prins Maurits van Oranje. 

Nederland was verwikkeld in de Tachtigjarige Oorlog. Nederland maakte toen namelijk deel uit van het koninkrijk van Spanje, maar eigenlijk wilde Nederland liever onafhankelijk zijn. Prins Maurits wilde daarom graag doorvechten tegen Spanje, terwijl Hugo de Groot juist vrede wilde. 

Maar dat was nog niet alles. Toen er tijdens de oorlog een periode van vrede was, brak er in Nederland een religieuze strijd uit tussen twee groepen. Ook nu waren prins Maurits en Hugo de Groot het niet met elkaar eens. De prins was het zat, en liet Hugo arresteren. 

Levenslang

Hugo de Groot moest voor de rest van zijn leven op het slot blijven. Daar mocht hij boeken lezen, en ook zijn vrouw en zijn dienstmeisje mochten op het slot wonen. 

Hugo de Groot werd ziek en omdat hij geen medische hulp kreeg, verzon zijn vrouw een list. De boeken die Hugo las, werden naar hem toegebracht in een grote kist. In het begin werd die kist vaak gecontroleerd door bewakers, maar omdat er toch nooit wat anders in zat dan boeken, stopten ze daar mee. Zijn vrouw, Maria van Reigersberch, bedacht de beroemde ontsnapping. Op 22 maart 1621 klom Hugo in niets anders dan zijn ondergoed in de kist.

De bewakers hadden niets door en brachten Hugo naar buiten. Hij vluchtte naar Gorinchem, en daarna naar Frankrijk, waar hij de ambassadeur van de Zweedse koningin werd. 

Wonderkind

Hugo de Groot was een wonderkind. Hij werd geboren in 1583 in Delft en leerde op zijn achtste al Latijn. Toen hij elf was, ging hij naar de universiteit. Vijf jaar later, op zijn zestiende, werd hij al advocaat!

Boeken

Tijdens zijn leven schreef Hugo de Groot een aantal belangrijke boeken over rechten. Een aantal idee├źn van Hugo zijn nu nog steeds heel belangrijk en worden honderden jaren later nog steeds gebruikt.