Industriële Revolutie

Werkstukken en spreekbeurten

Vroeger werd alles met de hand gemaakt en leefde men op het platteland. Tijdens de Industriële Revolutie werden machines uitgevonden. Daardoor veranderde het dagelijks leven.

Leven op het platteland

Zo'n tweehonderd jaar geleden bestonden er nog niet veel steden en je moest overal lopend naartoe. Je was boer op het platteland of maakte met de hand kleding en andere producten om te verkopen. Dat veranderde allemaal toen er machines werden uitgevonden. Kleding hoefde niet meer met de hand gemaakt te worden, want machines waren veel sneller. 

De eerste steden

Veel mensen verhuisden van het platteland om te gaan werken in een fabriek. Er werden in korte tijd een heleboel huizen gebouwd. Zo konden ze ’s ochtends meteen aan het werk. In deze periode ontstonden veel steden. 

Stoommachine

De spinmachine en de stoommachine waren de eerste machines waarmee werd gewerkt. Met de spinmachine werd kleding gemaakt. De stoommachine kon een heleboel machines tegelijk aan het werk zetten. In 1825 werd de stoommachine voor het eerst op wielen gezet: de trein was geboren.