Kruistochten

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien ken je het boek of de film 'Kruistocht in spijkerbroek'. Maar wat waren dat voor tochten? En deden er echt kinderen aan mee?

Oproep van de paus

In 1095 riep de paus alle christenen in Europa op om op kruistocht te gaan naar Jeruzalem. Jeruzalem was de hoofdstad van Palestina (nu Israël). Jeruzalem is voor christenen een heilige stad, omdat Jezus er is gestorven. Maar in Jeruzalem woonden in 1095 bijna alleen maar moslims. Hun godsdienst is de islam. Voor moslims is Jeruzalem ook een heilige stad. Toen de christenen van de moslims de stad niet meer in mochten, deed de paus zijn oproep. Hij wilde dat de stad christelijk werd, dus moesten de christenen de moslims gaan verslaan.

Volkskruistochten

Monniken trokken Europa in en gaven de boodschap door aan arme boeren. Deze boeren hadden niets te verliezen, dus zij wilden wel op kruistocht. De paus had bovendien beloofd dat iedere strijder in de hemel terecht zou komen. Een leger van mannen, vrouwen en zelfs kinderen ging op kruistocht. Zij werden kruisvaarders genoemd. Heel veel kruisvaarders werden gedood.

De kinderkruistocht

In 1212 was er een bijzondere kruistocht. Dit keer waren het namelijk duizenden kinderen die vanuit Europa naar Jeruzalem trokken. Dit was een reactie op de mislukte vierde kruistocht. Als de ridders het niet konden, dan zou het misschien de kinderen wel lukken. De kinderen wilden de stad veroveren zonder geweld. Maar deze kruistocht mislukte ook. De kruistocht liep zelfs extra verdrietig af: veel kinderen werden namelijk als slaven verkocht aan de moslims. Sommige geleerden denken dat de kinderkruistocht er niet echt geweest is, maar dat het een legende is.

Veroveringen

Het is niet zeker hoeveel kruistochten er geweest zijn, maar het waren er in elk geval zeven. Ze vonden plaats tot in de dertiende eeuw. De christenen kregen Jeruzalem en een deel van Palestina eventjes in handen, maar uiteindelijk veroverden de moslims het weer.