Max Havelaar
Werkstukken en spreekbeurten
- Basisschool groep 5-6
- Basisschool groep 7-8
- Voortgezet onderwijs klas 1-2
'Max Havelaar' is een boek dat gaat over de uitbuiting van de bevolking in Nederlands-Indië. De schrijver wilde dat er een einde zou komen aan oneerlijke handel. Wat is de Engelse term voor eerlijke handel?
Wie is Max Havelaar?
Max Havelaar is de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek. Het beroemde boek is in het jaar 1859 geschreven door de schrijver Multatuli. Dat is niet zijn echte naam, maar een schuilnaam. Zijn echte naam is Eduard Douwes Dekker. Eduard was een Nederlander. Toen hij 18 jaar was, ging hij naar Nederlands-Indië. Vroeger was Indonesië een kolonie van Nederland en heette toen Nederlands-Indië. Eduard werkte daar als ambtenaar.
Hij zag er dat boeren heel hard moesten werken, maar er slecht voor betaald kregen. Ze werden gedwongen om producten te verbouwen zoals koffiebonen, cacaobonen en suikerriet. Zulke producten konden Nederlanders namelijk voor veel geld verkopen. Maar de boeren kregen er bijna niets voor. Ook was er minder ruimte om rijst te verbouwen, het voedsel dat de boeren zelf aten. De boeren waren dus arm en hadden honger. Hij was daar zo boos over dat hij er een boek over schreef. Het boek gaat eigenlijk over Eduard zelf en wat hij zag en meemaakte in Nederlands-Indië. Maar omdat hij wist dat het boek voor opschudding zou zorgen, heeft hij de hoofdpersoon uit zelfbescherming Max Havelaar genoemd.
(On)eerlijke handel
Toen het boek 'Max Havelaar' verscheen, werd het een succes. Iedereen vond dat Multatuli zo mooi kon schrijven. De schrijver was hier wel wat teleurgesteld over. Het was juist zijn bedoeling om de mensen in Nederland wakker te schudden. Hij wilde dat de mensen geschokt waren door zijn verhaal over de uitbuiting in Nederlands-Indië. En dat er een einde zou komen aan de oneerlijke handel.
Tegenwoordig wordt ‘Max Havelaar’ nog steeds gelezen.Nu heeft het wel veel mensen aan het denken gezet. Er is in 1988 zelfs een stichting ontstaan die Max Havelaar heet. Deze bekijkt of producten uit ontwikkelingslanden wel eerlijk verhandeld worden. Als dat het geval is, zie je op de verpakking van het product het keurmerk, een tekentje, van Stichting Max Havelaar. Je noemt het dan fair trade. Dat is Engels voor eerlijke handel.
Boeken
-
Max Havelaar
Marian Hoefnagel
-
De strijd van Dasar
John Rabou, Peter Vervloed
-
Fair trade
Inge van der Veen
-
Nederlands-Indië
Karin van Hoof
-
Over vroeger en nu
Agave Kruijssen, Janny van der Molen, Martine Letterie
-
Van tijd tot tijd
Deze e-books kun je meteen online lezen:
-
Fair trade
Informatie
Filmpjes
-
Canon - Max Havelaar
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Wie heeft het boek 'Max Havelaar' geschreven?
bron: Willem Wever
-
Canonclip: Max Havelaar
bron: YouTube/Canon van Nederland
-
Nederland en de wereld
bron: Schooltv/Welkom in de IJzeren Eeuw
-
Wat is Fairtrade?
bron: YouTube/Max Havelaar
-
Fair Trade
bron: Schooltv/Beeldbank
-
Eerlijke handel
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Theeplantage
bron: Schooltv/Het Klokhuis
-
Nederlands-Indië
bron: Schooltv/Beeldbank
Meer over Max Havelaar op andere sites
-
Canon van Nederland
Max Havelaar, onrecht in Nederlands-Indië.
-
Docukit
Informatie over Nederlands-Indië, waar Max Havelaar zich afspeelt.
-
Docukit
Wat is fair trade?
-
Wikikids
Uitleg over Max Havelaar en eerlijke handel.
-
Stichting Max Havelaar
Informatie over het Max Havelaar keurmerk.
-
Stichting Max Havelaar
Lees verhalen van Fair-trade-boeren in het buitenland.