Michiel de Ruyter

Werkstukken en spreekbeurten

Michiel de Ruyter was een zeeheld in de Gouden Eeuw. Hij haalde de hoogste rang op zee, was kapers te slim af en leidde meer dan 27 zeeslagen. Dat had je niet gedacht van iemand die op school niet erg zijn best deed, hè?

Jeugd

Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd op 24 maart 1607 geboren in Vlissingen (Zeeland). Michiel haalde veel kattenkwaad uit: hij beklom zelfs de hoge kerktoren van Vlissingen! Op school deed hij niet erg zijn best en hij werd zelfs van school gestuurd. Nu moest hij als touwslagersjongen gaan werken. Met een groot wiel moest hij touwen in elkaar draaien. Het was saai werk en hij droomde over de zee. Toen Michiel elf jaar was, werd hij scheepsjongen. Dat vond hij veel leuker en daarom studeerde hij hard voor stuurman.

Loopbaan

Tussen 1633 en 1635 was Michiel de Ruyter stuurman op een schip dat walvissen ving. Een paar jaar later kreeg hij een hele hoge functie op een oorlogsschip. Daarna kocht Michiel een eigen schip: De Salamander. Hiermee voer hij acht jaar naar Noord-Afrika en West-Indië. Hij werd regelmatig aangevallen door kapers, maar wist ze altijd op een slimme manier te verslaan. In 1651 wilde Michiel de zee vaarwel zeggen, maar de regering had hem nodig als leider op de Nederlandse vloot (schepen) in de oorlog tegen Engeland.

Zeeslagen

In een oorlog vocht de hele vloot tegen de vijand. Goed samenwerken was erg belangrijk. Michiel de Ruyter overlegde alle plannen met de kapiteins van de andere schepen in de vloot. Tijdens het gevecht seinden ze met vlaggen allerlei berichten naar elkaar. In 1666 kreeg Michiel de Ruyter het bekende vlaggenschip De 7 Provinciën. In 1667 vernietigde hij de Engelse vloot in een grote zeeslag op de Theems. Dit maakte een eind aan de tweede Engelse oorlog. Daarna volgden nog veel andere zeeslagen. Op 29 april 1676 overleed luitenant-admiraal-generaal De Ruyter door een kanonskogelwond aan zijn been. Die liep hij op toen hij de Spanjaarden hielp in gevechten tegen andere landen.