Michiel de Ruyter

Werkstukken en spreekbeurten

Michiel de Ruyter was een zeeheld in de Gouden Eeuw. Hij was kapers te slim af, vocht in zeven oorlogen en won vijftien grote zeeslagen. Dat had je niet gedacht van iemand die op school niet erg zijn best deed, hè?

Jeugd

Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd op 24 maart 1607 geboren in Vlissingen. Michiel haalde veel kattenkwaad uit en klom zelfs in hoge torens. Hij deed niet erg zijn best op school. Daarom moest hij als touwslagersjongen gaan werken. Met een groot wiel moest hij touwen in elkaar draaien. Het was saai werk en hij droomde over de zee. Toen Michiel elf jaar was, ging hij voor het eerst de zee op. Dat vond hij veel leuker en daarom studeerde hij hard voor stuurman.

Loopbaan

Tussen 1633 en 1635 was Michiel de Ruyter stuurman op een walvisvaarder. Een paar jaar later kreeg hij een hele hoge functie op een oorlogsschip. Daarna kocht Michiel een eigen schip, De Salamander. Hiermee voer hij acht jaar richting Noord-Afrika en West-Indië. Hij werd geregeld aangevallen door kapers, maar wist ze altijd op een slimme manier te verslaan. In 1651 wilde De Ruyter de zee vaarwel zeggen, maar de regering had hem nodig als leider op de vloot in de oorlog tegen Engeland.

Zeeslagen

In een oorlog vocht de hele vloot (dat waren alle Nederlandse oorlogsschepen) tegen de vijand. Goed samenwerken was dus erg belangrijk. Michiel de Ruyter overlegde alle plannen met de kapiteins van de andere schepen in de vloot. Tijdens het gevecht seinden ze met vlaggen allerlei berichten naar elkaar. In 1666 kreeg Michiel de Ruyter het bekende vlaggenschip De 7 Provinciën. In 1667 vernietigde hij de Engelse vloot in een grote zeeslag op de Theems. Dit maakte een eind aan de tweede Engelse oorlog. Daarna werden nog veel andere zeeslagen geleverd. Op 29 april 1676 overleed luitenant-admiraal-generaal De Ruyter door een kogelwond aan zijn been. Die liep hij op toen hij de Spanjaarden hielp in gevechten tegen andere landen.