Middeleeuwen

Werkstukken en spreekbeurten

Als er een tijdmachine bestond, zou jij dan naar de middeleeuwen willen? Een spannende tijd was het zeker! Maar de mensen hadden het zwaar.

Wanneer?

De middeleeuwen begonnen na de val van het Romeinse Rijk, rond het jaar 500. Je kunt de middeleeuwen verdelen in drie tijdvakken: de vroege middeleeuwen, de hoge middeleeuwen en de late middeleeuwen. De middeleeuwen eindigden rond het jaar 1500.

Standen

De samenleving was opgedeeld in drie standen. De hoogste stand was de geestelijkheid, de mensen van de kerk. Daarna kwam de adel, de rijke mensen. En als laatste de boeren en burgers. Voor de laatste groep was het leven erg zwaar. Boeren moesten hard werken en veel mensen waren arm. Afval werd op straat gegooid, dus het was overal vies. Daardoor werden mensen vaak ziek. De meeste mensen werden niet ouder dan 40 jaar.

Zwarte Dood

In de middeleeuwen kwam de ziekte de pest vaak voor. Mensen noemden dit ook wel de Zwarte Dood. De ziekte verspreidde zich over heel Europa tussen 1345 en 1351. In die tijd gingen er wel 75 tot 100 miljoen mensen aan dood! Je kon de pest krijgen door een vlooienbeet, maar dat wisten de mensen toen niet. Dat werd pas veel later ontdekt. Tijdens de middeleeuwen dachten de mensen dat de ziekte een straf was van God.

Kruistochten

Er waren veel oorlogen in de middeleeuwen. Vaak gingen die over het geloof. Christenen gingen op kruistochten naar het land dat voor hen heilig was, omdat Jezus er geboren was. Moslims waren er toen de baas. Ook voor hen waren er heilige plaatsen in dat land. Er ontstonden wrede oorlogen. 

Schandpaal

Niet alleen in oorlogen ging het er hard aan toe. Je werd ook flink gestraft als je iets verkeerds had gedaan. Je kon bijvoorbeeld worden vastgemaakt aan de schandpaal. Dat was een paal met daarop een plank met drie gaten, eentje om je hoofd doorheen te steken en twee voor je handen. Zo kon iedereen zien dat je iets had gedaan wat niet mocht. Lijfstraffen en martelen (iemand pijn doen) waren heel gewoon. Net als de doodstraf.