Napoleon

Werkstukken en spreekbeurten

Napoleon was de leider van Frankrijk van 1799 tot 1815. Hij vond zichzelf erg belangrijk. Wist je dat hij zichzelf tot keizer van Frankrijk kroonde?

Keizer

Napoleon Bonaparte werd in 1769 op Corsica geboren. Op 24-jarige leeftijd was hij al generaal. In 1799 nam Napoleon de macht over in Frankrijk. Hij veroverde veel landen in Europa. Hij kroonde zichzelf in 1804 tot keizer. In 1806 maakte hij zijn broer Lodewijk koning van ons land. In 1810 werd Nederland een provincie van het Franse keizerrijk.

Ingevoerd door Napoleon

Napoleon heeft veel dingen in Europa gemoderniseerd. Hij voerde een nieuw wetboek in. Daarin stond dat alle mensen voor de wet gelijk waren. Hij voerde ook een burgerlijke stand in. De achternamen en adressen van mensen werden daarin opgeschreven. Niet alle mensen hadden een achternaam. Ze moesten er toen één bedenken. Napoleon voerde ook nieuwe maten in. Daardoor hebben wij nu de meter en de kilogram.

Verbannen

Napoleon Bonaparte was ruim tien jaar de baas in West-Europa. Hij wilde een rijk dat net zo groot was als dat van Karel V. In 1813 liep het mis. Zijn legers in Rusland, Duitsland en Spanje werden verslagen. Napoleon trok zich ook terug uit ons land. Dat was het einde van de Franse overheersing. Napoleon werd verbannen naar Elba. Hij mocht wel zijn titel behouden en werd daar keizer. Hij voerde veel verbeteringen in op dit eiland en zette een klein leger op. In februari 1815 ontsnapte hij van Elba en vertrok terug naar Frankrijk. Het leger wat hem moest tegenhouden, sloot zich bij hem aan. Zo regeerde Napoleon opnieuw over Frankrijk.

Waterloo

In juni 1815 verloor Napoleon de slag bij Waterloo. Dit betekende het einde van zijn macht. Hij werd dit keer verbannen naar Sint-Helena. Dat is een eiland in de Atlantische Oceaan. Daar stierf hij in 1821. Toen had Nederland al een nieuwe regering. Willem I werd op 2 december 1813 koning. De veranderingen die Napoleon had doorgevoerd om het land moderner te maken, bleven wel bestaan.