Nelson Mandela

Werkstukken en spreekbeurten

De Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Nelson Mandela moest de gevangenis in, omdat hij streed voor gelijkheid tussen blanke en gekleurde mensen. Niet eerlijk, toch?

Strijd tegen apartheid

De in Zuid-Afrika geboren Nelson Mandela streed al op jonge leeftijd tegen apartheid. Het doel van apartheid in Zuid-Afrika was om blanke en gekleurde mensen te scheiden van elkaar. Zo mochten blanke en gekleurde mensen niet met elkaar trouwen. De blanken hadden veel meer rechten en een veel beter leven dan de gekleurde mensen. Mandela was hier fel op tegen en werd de leider van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Deze partij kwam op voor de belangen van de gekleurde mensen in Zuid-Afrika.

Gevangenis

De regering van Zuid-Afrika vond het ANC een illegale, terroristische organisatie. Daarom werd Mandela in 1962 gevangengezet in een streng beveiligde gevangenis op Robbeneiland, vlakbij Kaapstad. Mandela leefde in een kleine, koude cel en moest lichamelijk zwaar werk verrichten. Hij zat 27 jaar gevangen!

Held

Na zijn vrijlating in 1990 kreeg Mandela het samen met Frederik Willem de Klerk, die toen president was van Zuid-Afrika, voor elkaar dat de apartheid werd afgeschaft. Hiervoor kregen zij in 1993 een heel belangrijke prijs: de Nobelprijs voor de Vrede. En in 1994 werd Mandela zelfs president van Zuid-Afrika. Veel mensen zien Mandela als een held, omdat hij van Zuid-Afrika een vrijer en democratischer land maakte. Op 5 december 2013 overleed hij in zijn woning in Johannesburg in het bijzijn van zijn familie. Nelson Mandela is 95 jaar geworden.