Olympische Spelen

Werkstukken en spreekbeurten

Kun jij je voorstellen dat sporters in hun blootje mee zouden doen aan de Olympische Spelen? Nu gebeurt dat niet meer, maar vroeger deden de Grieken dat wel!

Zomerspelen en Winterspelen

De Olympische Spelen zijn een internationaal sportevenement. Bijna alle landen ter wereld doen eraan mee. Ook Nederland. De sporters strijden om een gouden, zilveren of bronzen medaille, in allerlei sportdisciplines. Er zijn twee versies van de Olympische Spelen: de Zomerspelen en de Winterspelen. Deze wisselen elkaar elke twee jaar af. Tijdens de Zomerspelen zie je sporten als atletiek, hockey, zwemmen en vechtsporten. Tijdens de Winterspelen kun je kijken naar bijvoorbeeld schaatsen, skiën en ijshockey.

Olympische Spelen in Azië

Elke keer worden de Olympische Spelen in een ander land gehouden. In 2018 waren de Olympische Winterspelen in Pyeongchang in Zuid-Korea. Dat is een land in Azië. Het was de derde keer dat de Olympische Spelen plaatsvonden op dat continent. De volgende Olympische Spelen zijn weer in Azië en zouden in 2020 plaatsvinden. Door het coronavirus zijn ze verplaatst naar 2021.

Paralympische Spelen

Direct na de Olympische Spelen worden in dezelfde stad de Paralympische Spelen gehouden. Hier doen sporters met een lichamelijke of visuele handicap aan mee. Bijvoorbeeld sporters die in een rolstoel zitten of niet goed kunnen zien.

Geschiedenis

De Olympische Spelen zijn ontstaan in Griekenland in de heilige stad Olympia. Daar werden drieduizend jaar geleden de Spelen voor het eerst georganiseerd. De Grieken geloofden toen in vele goden. Er werden veel feesten gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Op een dag werd er een hardloopwedstrijd gehouden bij zo'n feest. Dit was het begin van de Olympische Spelen. In het begin werd er alleen hardgelopen. Later kwamen daar speerwerpen, worstelen, discuswerpen en verspringen bij.

Deelnemers

Als je in het leger zat, moest je de olympische sporten goed kunnen. Denk maar eens aan hardlopen, speerwerpen of worstelen. De meeste deelnemers waren dan ook soldaat. Veel steden hadden in die tijd oorlog met elkaar. Als er echter Olympische Spelen waren, werden de wapens neergelegd! Alle atleten en trainers moesten naakt aan de wedstrijden meedoen. Waarom is niet helemaal zeker. Misschien omdat iedereen zo kon zien of je man of vrouw was. Vrouwen mochten namelijk niet meedoen aan de Olympische Spelen.

Prijzen

Bij de oude Olympische Spelen waren er nog geen gouden medailles. De atleten streden vooral om de eer. De winnaar kreeg wel een krans van olijftakken. Dit waren gewone takken, maar ze waren toch bijzonder. Ze waren met een gouden mes van de heilige boom gesneden. Er waren ook wel andere prijzen. Deze kregen de atleten van hun eigen dorp of stad. Sommige atleten kregen hun leven lang gratis eten en drinken. Bij heel bijzondere prestaties werd er van een winnaar een standbeeld gemaakt.