Ontdekkingsreizigers

Werkstukken en spreekbeurten

Je weet vast dat Columbus een ontdekkingsreiziger was. Maar weet je ook wat 'het ei van Columbus' is?

De aarde is rond

Wist je dat mensen heel vroeger dachten dat de aarde plat was? En dat je ervanaf kon vallen als je maar ver genoeg de zee opging? Wetenschappers ontdekten in de middeleeuwen dat dit niet waar was. Daarom durfde Columbus ook op zoek te gaan naar een andere route om in Indië te komen.

Bekende ontdekkingsreizigers

Christoffel Columbus was een Italiaan die Amerika heeft ontdekt. Eigenlijk was zijn plan om via het westen naar Indië te varen. Indië is de historische naam voor een groot deel van Azië. Toen hij in Amerika aankwam, dacht hij dat het Indië was. Daarom noemde hij de mensen die hij tegenkwam indianen. Maar eigenlijk was dit de inheemse bevolking van Amerika. Hij heeft zelf nooit geweten dat hij in een heel ander werelddeel geweest is! Bekende Nederlandse ontdekkingsreizigers waren Willem Barentsz en Abel Tasman.

Het ei van Columbus

Je kent vast wel de uitdrukking: het ei van Columbus. Die uitdrukking komt van dit verhaal: Columbus hoorde iemand op een feestje zeggen dat als hij de route naar Indië niet had ontdekt, er vast snel iemand anders was geweest die dat had bedacht. Daarop vroeg Columbus of iemand een ei rechtop op tafel wilde zetten. Niemand kon dit. Columbus sloeg toen het ei hard op tafel, zodat het op de platte kant bleef staan. Hij wilde daarmee duidelijk maken dat een oplossing voor iets moeilijks wel makkelijk kan lijken, maar dat je maar net op het idee moet komen!

Landjepik

Ontdekkingsreizigers ontdekten vaak landen waar al mensen woonden. Maar de ontdekkingsreizigers vonden toch dat zij er vanaf dat moment de baas waren. En dat lukte vaak nog ook, omdat ze veel beter bewapend waren dan de mensen die er al woonden. Ontdekkingsreizigers kochten er dingen die zij zelf niet hadden, of namen die dingen gewoon mee. Denk aan goud, zilver, koper, zijde, cacao, peper, tomaten en aardappelen.