Piramides

Werkstukken en spreekbeurten

Er zijn piramides in verschillende vormen en maten. De oudste is de trapjespiramide. Heb jij weleens gehoord van Cheops?

Graven

Meer dan 5000 jaar geleden waren graven waar dode lichamen in werden gelegd voor Egyptenaren heel belangrijk. De Egyptenaren wilden de lichamen van hun overledenen bewaren, omdat ze dachten dat een gedeelte van de geest nog in het lichaam bleef. Men geloofde zelfs dat de farao’s na hun dood een soort god werden, de koning van de doden. Daarvoor hadden ze wel hun Ka nodig. Ka was een stukje van hun geest, hun levenskracht, dat in hun lichaam achterbleef. Dat lichaam moest dus bewaard blijven. Daarom werd het gemummificeerd en samen met veel kostbaarheden in een prachtig graf gelegd. Een piramide is zo'n graf.

Farao's

De farao’s lieten zelf hun eigen piramide bouwen. Het liefst moest hun piramide nog hoger en mooier zijn dan die van de vorige farao. In totaal zijn er 80 piramides in Egypte gevonden. Vlakbij Caïro, de hoofdstad van Egypte, ligt het plateau van Gizeh. Hier staan in totaal elf piramides aan de westoever van de Nijl. De drie grootste zijn de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos. Die van farao Cheops, die ook wel Khufu wordt genoemd, is de grootste. Direct toen hij aan de macht kwam, begon hij al plannen te maken voor zijn piramide. Hij wilde de grootste piramide ooit maken. De piramide was bijna 147 meter hoog en daarmee meer dan 3800 jaar het hoogste bouwwerk ter wereld. De piramide van Cheops staat er nog steeds en is één van de zeven klassieke wereldwonderen.

Zwaar werk

We weten nog steeds niet hoe de Egyptenaren duizenden jaren geleden deze enorme bouwwerken hebben kunnen maken. Zij hadden niet de machines die wij nu hebben voor het zware werk. Er werden enorm grote blokken steen uit de grond gehouwen en door groepen mensen op hun plaats gelegd. Er werkten vooral boeren aan de piramides. Dat deden ze maar een paar maanden per jaar, in de tijd dat hun akkers door de overstroming van de Nijl waren ondergelopen. Dan kon er niet op het land worden gewerkt. De meeste piramides waren ook niet af als een farao stierf. Aan de piramide van Cheops is meer dan 20 jaar gewerkt.